Din Kuwait, în exclusivitate – Florin Motroc despre fotbalul arab, trofee și viitor: „Nu am fugit după bani, iar Dumnezeu m-a ajutat și am reușit să câștig trofee importante!”

decembrie 26, 2015 in Internaţional

Florin Motroc (centru), Marius Gogălniceanu (stânga) și Florin Drăgan

„Cei trei muschetari” și Cupa Federației din Kuwait: antrenorul principal Florin Motroc (centru), secundul Florin Drăgan (dreapta) și preparatorul fizic Marius Gogălniceanu.

Florin Motroc, unul dintre antrenorii români care au impresionat Golful. În sensul bun. Iordania, Bahrain, iar acum Kuwait. Pe fiul legendarului Ion Motroc îl prinde sfârșitul de an cu bogăție. A câștigat Cupa Federației la… Kazma SC. 🙂 Cu trudă, nu glumă! A ajuns până în semifinalele Cupei Prințului după ce a dat afară din competiție pe Al Qadsia, liderul la zi al campionatului. Echipa joacă bine, iar Florin se poate gândi la tot ce este mai frumos. Visează la titlu. La Cupa Emirului. Cine n-ar vrea? Motroc poate pentru că știe bine secretele fotbalului arab. Nu poți schimba cu el două vorbe căci gândul îi fuge la marea sa iubire, Rapid. Îi este dor de Giulești, de glasul roților de tren, de tot!

„Cupa Federației, o premieră pentru Kazma SC”

Suporter de Serviciu: Felicitări Florine. Un an bun în Kuwait. Ai câștigat Cupa Federației și ai ajuns până în semifinalele Cupei Prințului. E bine?
F.M. : Mulțumesc. Orice trofeu este o încununare a unei munci. Această Cupă a Federației din Kuwait este ca și Cupa Ligii din România. Reprezintă primul trofeu oficial din acest sezon, un trofeu câștigat după un parcurs excelent al echipei mele. Am jucat nouă meciuri, iar bilanțul a fost foarte bun: șapte victorii, doar două înfrângeri, golaveraj 28-7. Astfel am reușit să aduc primul trofeu în vitrina clubului Kazma SC după cinci ani de așteptări. În finală am învins campioana en-titre, Al Kuwait. O cupă-premieră pentru gruparea la care antrenez. În Cupa Prințului am ajuns până în semifinale eliminând vicecampioana Kuwaitului, Al Qadsia, câștigătoarea trofeului în sezonul trecut și liderul la zi din campionat, echipă neînvinsă până la meciul cu noi. Rămânem în cursă pentru alte două trofee: Cupa Emirului și campionatul!
Florin Motroc

„La Kazma SC am depășit deja realizările de anul trecut”

Suporter de Serviciu: Victorie în fața lui Al Kuwait, o formație-fanion pentru fotbalul din această țară. S-au bucurat șeicii?
F.M. : Normal că toată lumea a fost fericită. În primul rând că am adus un trofeu așteptat de ceva vreme. Apoi faptul că am bătut în finală campioana Kuwaitului, Al Kuwait, deținătoarea unui palmares impresionant, echipa pe care de cinci ani nu reușiseră să o mai învingă. Al Kuwait, câștigătoare a AFC Cup, chiar cu Ion Marin antrenor acum câțiva ani. Și după această performanță am mai adus una: victoria împotrivei vicecampioanei Qadsia, o echipă abonată la trofee an de an. Cred că este cea mai titrată formație din Kuwait. Astfel am calificat echipa în semifinalele Cupei Prințului. Păcat că am ratat finala după 0-1 cu Al Salmiyah. Momentan toată lumea e mulțumită. Eu am depășit deja realizările de anul trecut când Kazma SC termina pe locul 6 și nu câștiga nimic. Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt pe drumul cel bun !
Florin Motroc și Kazma SC

„Șeicii mi-au propus un nou contract pentru încă doi ani dar nu mă grăbesc să semnez”

Suporter de Serviciu: Care sunt țintele tale în perioada următoare? Rămâi antrenor la Kazma SC sau aștepți o ofertă din țară?
F.M. : Țintele mele sunt mereu cât mai înalte ca să pot ajunge cât mai sus. Îmi doresc să câștig toate trofeele. Așa sigur voi lua ceva. 🙂 Dacă mă mulțumesc cu puțin nu voi reusi mare lucru. După o perioadă de aproape cinci luni, cei din conducerea clubului mi-au propus un nou contract pentru încă doi ani. Deocamdată nu mă grăbesc și cred că e mai bine așa pentru toți. În Bahrain am semnat pe încă doi ani, am luat titlul, iar la sfârșit nu mi-au mai găsit contractul căci interesele cuiva din club erau altele. 🙁 Dovadă că perioada de după mine a echipei Riffa SC a fost dezastruoasă, fără trofee. Un sezon în care au investit mult față de perioada când eu i-am antrenat, când am cârpit lotul cu ce-am putut. Investiții nejustificate, greșeli pentru care plătesc și în acest sezon. În fine, să revin la echipa mea de aici, Kazma SC. Mă simt bine atât eu cât și colegii mei (Florin Drăgan – antrenor secund, Marius Gogălniceanu – preparator fizic) ceea ce ne dă liniște în a lucra la un nivel cât mai bun. Legat de oferte, bineînțeles că aștept oferte, de oriunde, mai ales dacă se dorește realizarea unor performanțe. Să ai stabilitate financiară și liniște ca să poți antrena eficient este mai important decât un salariu foarte mare care uneori ar putea fi mai tentant. Eu, în general, nu am fugit după bani, iar Dumnezeu m-a ajutat și am reușit să câștig trofee importante!
Florin Motroc

„Dacă acasă era bine nu plecam în străinătate ca să muncesc din greu”

Suporter de Serviciu: Cum se vede din Kuwait fotbalul românesc?
F.M. : Nu vreau să fiu înțeles greșit dar tot ceea ce se întâmplă în tară, din păcate, e jalnic. Nu doresc să intru în detalii dar fotbalul nostru încă mai trăiește sau mai bine zis supraviețuiește prin echipa națională. Calificarea la turneul final EURO 2016 a venit ca o mană cerească. Deocamdată, fotbalul românesc se chinuie la greu atâta timp cât nu sunt fonduri suficente, adică bani. Nu poți face performanță ca să nu mai vorbesc de grija pentru ceea sădim. Legea cauzei și efectului este aceeași cu legea „acțiune – reacțiune”. Adică, mai pe direct, culegi ceea ce semeni. Mi-e dor de casă. Nimic nu e ușor fără familie, fără cei dragi. Totul se face cu mari sacrificii, din partea tuturor, dar dacă acasă ar fi fost bine nimeni nu ar fi plecat în străinătate ca să muncească din greu.
Florin Motroc

„Fără Rapid fotbalul din Liga 1 nu are farmec”

Suporter de Serviciu: Dar Rapidul, echipa atât de dragă ție?
F.M. : Off, off, facem ce facem și ajungem tot la Rapid, farmecul vieții. Îmi lipsește Giuleştiul iubit, îmi lipsește atmosfera de lângă Podul Grant, îmi lipsesc suporterii. Urmăresc cu interes meciurile Rapidului și sper ca la finalul sezonului să promoveze în Liga 1. Am văzut că au avut un parcurs bun. Alexa s-a descurcat în condiții deloc ușoare și-l felicit pe această cale dorindu-i lui și echipei, cât și domnului Moraru, să aducă Rapidul acolo unde îi e locul. În prima ligă căci fotbalul din Liga 1 fără Rapid nu are farmec, iar minunații suporteri rapidiști merită o echipă pe măsura dragostei lor necondiționate. Doamne Ajută și sărbători fericite tuturor!

Florin Motroc, oriunde ar fi cel mai bine se simte în culorile Rapidului.

Florin Motroc, oriunde ar fi cel mai bine se simte în culorile Rapidului.

P.S. Acest interviu vine la puțin timp după un eveniment care a îndoliat familia Giuleştiului prin trecerea în neființă a domnului Pop Ion, un rapidist adevărat, un fotbalist care a făcut istorie pentru Rapid, un om care nu a fost apreciat la adevărata sa valoare cât timp a fost în viață. Cum de altfel s-a întâmplat și cu alți rapidişti adevărați. Acolo sus, nea Popică se va întâlni cu nea Ilie Greavu, Valentin Stănescu, Nae Georgescu, Dan Coe sau Năică Manea, care din păcate ne-a părăsit prematur, dar și cu alți mari rapidişti reunind ușor, ușor, și acolo sus, marea familie a Rapidului. Dumnezeu să-l odihnească și să-i aibă-n pază pe toti!

Fotografii din arhiva personală a domnului Florin Motroc!