Boala fotbalului românesc: vinovații sunt… alții!

noiembrie 29, 2014 in Competiții

Fotbalul românesc are nevoie de un alt sistem de formare a valorilor. Dacă nu se schimbă ceva e grav!

Fotbalul românesc are nevoie de un alt sistem de formare a valorilor. Dacă nu se schimbă ceva se va ajunge rău de tot!

O stare de fapt păguboasă care domnește de mulți ani în fotbalul de la noi. Patronii, președinții, jucătorii sau antrenorii pun repede în cârca altora orice rezultat negativ. Pe arbitri, pe absențele din lot, pe restanțele financiare, pe gazon etc. Prea puțin sau nimic despre tactica de joc folosită, schimbările de sistem sau alte aspecte care țin de bucătăria internă a unei echipe, iar dacă brigada de arbitri a greșit vai de mama lor. Asta pentru că o parte a presei sportive face un la fel de mare tam-tam în cazul erorilor de arbitraj. E corect să îi critice pentru că unele prestații ale „fluierașilor” au viciat rezultate dar acestă stare de fapt nu face decât să ascundă și mai tare nereușitele echipei. Fiecare trebuie să învețe să se uite în grădina sa și apoi la ce face altul. O abordare care poate readuce normalitatea într-un sport dominat de prea multe scandaluri și prea puține realizări!

Nu întotdeauna găsim pe gazonul verde răspunsurile pe care le căutăm. Fotbalul românesc traversează o criză financiară profundă care a amplificat și mai tare erorile unui sistem șubrezit de fel și fel de interese.
De câte ori o echipă pierde un meci important auzim din tabăra învinșilor fel și fel de explicații. Cele mai multe bat spre ridicol. Arbitrajele sunt ținta nr. 1. Absența unor jucători e vânturată mereu pe la televiziuni, iar restanțele financiare sunt subiecte de scandal create special ca să trimită atenția colectivă spre altceva decât ceea ce s-a petrecut pe dreptunghiul verde.
În alte campionate ale Europei, cu adevărat redutabile, apar erori de arbitraj incredibile dar nu se face circul de la noi. De asemenea, declarațiile de după meci ale jucătorilor sau antrenorilor de acolo se transformă în explicații logice ale scorului de pa tabela de marcaj. La noi, ca la nimeni. Se spun fel și fel de chestii care au legătură cu scandalul, nu cu fotbalul. Fenomenul nu trebuie generalizat dar în mare parte cam asta se întâmplă!
Fotbalul românesc e musai să se reformeze. Dacă schimbările de sistem încă se lasă așteptate ar fi bine ca în planul imaginii să se schimbe macazul spre… vest. Când oamenii de fotbal vor înțelege acest obiectiv atunci putem spera la un altfel de climat în ligile de fotbal din România. Dacă nu, declinul acestui sport se va amplifica și mai tare!