Bani pentru sport dar nu oricum!

mai 23, 2017 in Special

Veste bună pentru sport: se pot plăti salarii din bani publici. Bine ar fi să ajungă doar la sportivii și antrenorii români. Pentru „stranieri”, fonduri extrabugetare!

Orice sprijin financiar pentru sportul românesc este binevenit. Guvernul a aprobat recent un proiect de ordonanță de urgență care prevede finanțarea transparentă a activităților sportive de către autoritățile locale. De ani buni se așteaptă un astfel de act legislativ dar până la urmă mai bine mai târziu decât niciodată. O singură remarcă legată de drepturile bănești aferente activității sportive prestate de către sportivii de performanță sau antrenori. Ar fi bine ca salariile plătite din bani publici să vizeze doar sportivi și tehnicieni români. Cine vrea „stranieri” să facă rost de fonduri extrabugetare. Nu e normal să se finanțeze cu bani proveniți din taxele și impozitele plătite de români salariile „stranierilor” în timp ce performerii noștri fac tușa. Valoare, valoare, dar dacă vrem ca sportul românesc să nu moară banii să ajungă la el, nu la alții!

În multe discipline sportive cluburile apelează la sportivi și antrenori străini. Natural, criteriul valorii cere așa ceva atunci când pe piața internă oferta este din ce în ce mai săracă. Fenomenul se vede în special la sporturile de echipă. Fotbal, handbal, volei sau baschet sunt disciplinele cele mai cunoscute dar lista este mai lungă.
Din păcate, importul masiv de sportivi și antrenori străini a susținut performanța la nivel de cluburi, a adus progrese incontestabile la capitolul rezultate dar a dinamitat serios baza de construcție și selecție a sportului românesc. Nu mai vin copii la sport, iar alții renunță pe traseu și pentru că văd cum tinerii de perspectivă lustruiesc băncile de rezerve, locul lor fiind ocupat de „stranieri”. Efectul, pe termen mediu și lung, este devastator: cluburile vor avea performanțe notabile însă la nivelul echipelor naționale se va merge din rău în mai rău. 🙁
Finanțarea transparentă a activităților sportive de către autoritățile locale este o măsură care trebuia luată imediat după Revoluție, nu acum. Bine că s-a întâmplat dar mare atenție la banii pentru salarii. Ar fi ideal ca din bani publici, în afara infrastructurii și altor nevoi materiale, să se finanțeze prin salarii doar sportivii și antrenorii români. La toate disciplinele, la copii, juniori, tineret și seniori. Ei au nevoie de sprijin. Cine vrea „stranieri” să găsească surse extrabugetare de finanțare. Există salarii de zeci de mii de euro pe lună. La prima vedere sună a discriminare dar nu este așa. Banii românilor trebuie să ajungă la performerii români.
În rest e bine că autoritățile locale pot susține cluburile și asociațiile sportive. Mai generos, mai ușor, mai eficient. Dacă se investește cu cap în câțiva ani vom sesiza o revigorare profundă a sportului românesc!