Zdrobiți de… laude

martie 28, 2018 in Națională

„Succesul nu este final, eșecul nu este fatal: curajul de a continua este ceea ce contează.” Sir Winston Churchill (prim-ministru al Regatului Unit în Al Doilea Război Mondial)

Marți, ce zi nesuferită pentru băieții de la naționala U19! Și nu numai! Ratarea calificării la europene le va bântui mințile multe nopți de acum încolo. Nu există țap ispășitor. Doar gărgăuni. Pe copii trebuie să-i lăudăm doar în somn. O axiomă încălcată brutal de presă, de opinia publică. După meciurile bune cu Serbia și Suedia laudele au curs în valuri. La televiziuni, la radio, în ziare, peste tot. Necumpătarea în elogii este explicația eșecului dramatic suferit în finalul confruntării decisive cu Ucraina (1-2). Injectați cu admirația tuturor, tinerii de la U19 au crezut că totul vine de la sine. Doar că de la promisiune la ratare se poate trece în mai puțin de o secundă. S-au crezut prea repede cu sacii în căruță. Nu există un antidot pentru așa ceva. Orice li s-ar fi spus după baia de laude în care au fost băgați câteva zile, fără voia lor, era etichetat ca pisălogeală. N-ar fi ascultat. Păcat!

Nu are rost să căutăm în sânul echipei țapi ispășitori pentru ratarea naționalei U19. Nu acolo a fost problema ci în ceea ce s-a întâmplat după meciul cu Serbia (4-0) și cel cu Suedia (2-1 după 0-1). Valuri de laude din toate părțile. Interviuri. Declarații peste tot. Comparații care mai de care. Și multe alte superlative. Toate, adunate, au măcinat concentrarea acestor adolescenți talentați transformându-le visul într-un coșmar.
Probabil au crezut că nu mai e nimeni ca ei pe lume. Riscul ca să se umfle tărâțele s-a concretizat instantaneu. Ceva specific copiilor fără minte coaptă. Fotbalistul de acest gen se alimentează repede cu admirația celor din jur, joacă pentru public dar mai puțin pentru echipă. Așa a visat Moruțan când și-a scos inconștient tricoul încasând prostește galbenul fatal care l-a eliminat din joc. Așa a visat Mățan preferând driblingurile interminabile în locul paselor utile. Așa s-a întâmplat cu Screciu care a greșit nepermis de mult. Așa a gafat portarul Vlad când a ieșit neinspirat la golul egalizator al ucraineenilor. Și lista poate continua dar fără țapi ispășitori. Nu ei au greșit ci noi toți atunci când i-am lăudat fără ca ei să-și fi atins obiectivul: calificarea! 🙁
Din păcate, copiii de azi sunt urcați în slăvi instantaneu: după primul șut la poartă, după primul dribling, iar după primul gol sunt comparați cu mari jucători ai lumii. Dacă nu se încearcă repede scoaterea gărgăunilor din cap drumul spre eșec e mai scurt decât calea spre glorie!