Real, după Bayern și… Juve?

aprilie 12, 2018 in Liga Campionilor

Domnule Oliver, unde este faultul? Dar asistentul ce păzea?

În urmă cu aproape un an, Real Madrid se califica în semifinalele Ligii Campionilor după un 4-2 nemeritat cu Bayern München. Grație arbitrului Victor Kassai care l-a scorul de 2-1 pentru Bayern l-a eliminat complet gratuit pe Vidal și, colact peste pupăză, a validat două goluri din offside marcate de Cristiano Ronaldo. Miercuri seară, tot în „sferturile” Ligii, Real s-a calificat iarăși cu ajutorul arbitrului. După 3-0 la Torino pentru madrileni, în retur Juve a măturat pe jos cu Realul lui Ronaldo. A fost tot 3-0 și lumea aștepta prelungirile. A ieșit la rampă „centralul” Michael Oliver care în ultimele secunde de joc a arătat punctul de la 11 metri la un duel între Benatia şi Lucas Vazquez. „Nu se dă niciodată penalty la această fază!”, a spus fostul mare arbitru Adrian Porumboiu. Și-atunci? Cât de mare este Realul?

Prea multe meciuri în care Realul este favorizat de arbitri. Prea multe meciuri în care lui Cristiano Ronaldo i se trec cu vederea abateri vizibile și de pe Lună sau goluri controversate. Nu contestăm valoarea Realului sau a lui Ronaldo dar sunt suspect de multe meciuri în care arbitri îi favorizează pe față sau cu perdea.
Revin în memorie, aproape instantaneu, scenele dintr-un alt sfert de finală al UEFA Champions League: Real – Bayern (4-2). În minutul 76, nemții conduceau cu 2-1 la Madrid, exact scorul cu care s-a impus Realul în tur. La cum curgea jocul golul de 3-1 plutea în aer. Din păcare, maghiarul Victor Kassai a ieșit la rampă și a făcut praf meciul împingând de la spate Realul spre semifinale: Vidal a fost eliminat aiurea în minutul 84 plus două goluri din offside marcate de Ronaldo în prelungiri.
La aproape un an distanță, tot în sferturile de finală, Real se califică în același mod: cu ajutorul arbitrului. De data asta personajul principal se numește Michael Oliver. Italienii reușiseră „remontada”, 3-0 pe „Santioago Bernabeu”, iar lumea aștepta deja prelungirile. Moment ratat pentru că arbitrul englez a acordat spaniolilor un penalty cadou în minutele de prelungire ale partidei cu Juventus. Un duel între Medhi Benatia şi Lucas Vazquez, banal și, culmea, tipic englezesc a fost văzut de Oliver drept penalty. Rușinos. Dezgustător. „Nu se dă niciodată penalty la această fază! Trebuie să fie clar, ca lumina zilei, ca să dai penalty. Atacantul Realului s-a aruncat înainte să fie atins.”, a spus fostul mare arbitru Adrian Porumboiu la Telekom Sport. (http://www.prosport.ro/fotbal-extern/liga-campionilor/atat-greu-judecat-porumboiu-balaj-scandal-dupa-penalty-ul-controversat-primit-real-da-niciodata-vs-decizia-e-corecta-insinuari-direct-critica-uefa-vrea-fie-observator-acolo-17127378)
Dacă Bayern și Juventus, două cluburi-gigant ale lumii, au fost „taxate” ca-n codru de „fluierași” la ce ne mai putem aștepta pe viitor? Oare este Realul lui Ronaldo chiar atât de mare pe cât vrea să pară?