Xenofobia în sport, taler cu două fețe?

martie 20, 2014 in Special

La fotbal, amendă drastică pentru scandări xenofobe. La hochei pe gheață tăcere totală după ce drapelul României a fosy hiuduit la Gheorgheni. E corect?

La fotbal, amendă drastică pentru scandări xenofobe. La hochei pe gheață, tăcere totală după ce drapelul României a fost huiduit la Gheorgheni. E corect?

Conform DEX, xenofobia reprezintă „atitudinea de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul”. Pornind de aici, Steaua a fost taxată de Liga Profesionistă cu o amendă de 30.000 de lei pentru scandările suporterilor la meciul cu Gaz Metan. La Cluj, cu CFR, a fost cam la fel. Sancțiune corectă dar apare o nedumerire: de ce doar la fotbal? Pe 23 februarie, la Gheorgheni, după meciul de hochei Progym-Steaua, un jucător al gazdelor de etnie maghiară a aruncat pe gheață tricolorul românesc, iar suporterii locali au intonat imnul „Ținutului Secuiesc”. De aici a venit reacția fanilor Stelei. Culmea, astfel de fapte și scandări nu au încadrare în regulamentele Federației Române de Hochei dar sigur pot fi încadrate în legile actuale. Așadar, la fotbal Steaua plătește 300 de milioane de lei vechi pentru scandările xenofobe ale fanilor. La hochei, nicio sanțiune în cazul drapelului Românei huiduit la Gheorgheni!

Xenofobia și nicio formă de manifestare a ei nu pot fi tolerate într-o societate civilizată. Din păcate, astfel de momente încă mai apar fiind generate de reacții iresponsabile.
Incidentul petrecut la Gheorgheni, pe 23 februarie, în meciul Progym-Steaua (3-4) nu a generat reacții ferme din partea autorităților române. Drapelul național a fost aruncat pe gheață de către un hocheist de etnie maghiară, scandări dure în tribune, toate culminând cu intonarea imnului „Ținutului Secuiesc”. Ați auzit de vreo sanțiune financiară sau juridică?
Astfel de momente penibile induc în societatea civilă o stare de nervozitate. Deși nu trebuia să se întâmple, suporterii Stelei au scandat lozinci xenofobe la meciurile de fotbal. Total greșit și de condamnat. Liga Profesionistă a dictat o amendă enormă, 30.000 de lei, dar nu a rezolvat „dosarul”. Legal nu putea să facă asta. Cauza acestor scandări stă însă în incidentele de la Gheorgheni. Și nu numai. Incidente rămase fără sancțiuni, iar dacă s-o fi dat ceva nu s-a făcut mediatizarea necesară. (http://www.dantanasa.ro/2014/03/05/revoltator-nicio-sanctiune-in-cazul-drapelului-romaniei-huiduit-la-gheorgheni-nici-primarul-extremist-din-gheorgheni-si-nici-udmr-nu-au-prezentat-scuze-publice-pentru-incident/)
Se vede treaba că în sportul românesc xenophobia rămâne un taler cu două fețe. Pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă!