Fotbal pe stadioane de… milioane!

martie 19, 2014 in Special

Fotbalul românesc are nevoie de o infrastructură de top. Stadioanele de cinci stele, pe primul loc!

Fotbalul românesc are nevoie de infrastructură de top. Stadioanele de cinci stele, pe primul loc!

Se schimbă vremurile și în fotbalul românesc. Suporterii s-au săturat de arenele în paragină și dau năvală atunci când au ocazia să vadă un meci bun pe o arenă de cinci stele. Cel mai convingător exemplu este „Arena Națională”. Dinamo, Rapid și Steaua au avut rețete financiare pe plus atunci când au jucat acolo în competițiile europene. Naționala, de asemenea. Ultima „probă”: în mai puțin de 24 de ore s-au vândut aproape 30.000 de bilete pentru prima manșă a derby-ului Steaua – Dinamo din semifinalele Cupei României. E clar că lumea vrea altceva, iar cele trei cluburi mari din București au nevoie de stadioane noi, de top, chiar în cartierele unde se află de ani și ani. Suporterii preferă să dea un bănuț în plus decât să suporte lipsa de confort și mizeria!

Steaua a vândut într-o zi aproximativ 30.000 de bilete pentru confruntarea cu Dinamo, programată pe 27 martie, meci-tur din semifinalele Cupei României. Și asta pentru că meciul se joacă pe „Arena Națională”. Un stadion de cinci stele care oferă confort. Din toate punctele de vedere.
Vremurile s-au schimbat și împreună cu ele structura socială a suporterilor care vin la meciuri. Majoritatea dintre ei s-au săturat de stadioanele peste care anii au lăsat urme adânci. În șoseaua „Ștefan cel Mare, în Giulești sau chiar și în Ghencea lumea vrea arene noi, moderne, de cinci stele.
Mereu se aruncă în față povestea că nu sunt bani. Dacă se caută în zona fondurilor europene sigur se vor găsi însă primăriile ar trebui să demareze astfel de proiecte. Dinamo are stadionul în inima Bucureștiului. O arenă nou-nouță ar atrage și fani și bani. La fel și Rapidul. Vă imaginați ce ar însemna pentru „alb-vișinii” un stadion nou de 20-25 de mii de locuri în Giulești? Mină de aur: Și bani, și fani. Valabil și pentru Steaua. Actualul stadion din Ghencea a fost depășit de vremuri. Cu un stadion de genul „Arenei Naționale” campioana en-titre ar face și mai mulți bani. De asemenea, Craiova, Timișoara, Arad, Oradea, Pitești, Galați, Brașov, Iași, Bacău și alte centre fotbalistice importante așteaptă astfel de investiții.
Mai e ceva. Am senzația că oamenii care vând fotbal, sport în general, nu știu să comercializeze un astfel de produs. Stadioanele ar trebui înconjurate de grătare pe care să sfârâie cârnăciorii și micii. La fel cum se întâmplă în Germania și nu numai. Dozatoare cu bere fără alcool, sucuri, ceai sau apă minerală. Și alte produse alimentare care se pretează pentru astfel de evenimente. S-ar realiza încasări importante care ar acoperi cheltuieli la fel de importante.
Concluzia este foarte simplă: suporterii vor fotbal pe stadioane de top. Degeaba se construiesc echipe competitive dacă nu se fac bani de pe urma lor!