Vremea insolvențelor

februarie 28, 2013 in Liga 1

Oțelul a jucat cu Man United, în „Teatrul Viselor”, pentru că a ajuns în grupele Ligii Campionilor. Astăzi s-a trezit cu beleaua pe cap: insolvența!

Oțelul a jucat cu Manchester United, în „Teatrul Viselor”, pentru că a ajuns în grupele Ligii Campionilor. Astăzi s-a trezit cu beleaua pe cap: insolvența!

După Rapid, „U” Cluj și Gloria Bistrița astăzi am aflat că Oțelul Galați este al patrulea club din Liga 1 care intră în insolvență. Tribunalul Galați a numit lichidatorul judiciar, iar data limită fixată pentru înregistrarea creanțelor este 3 aprilie 2013. Vestea ne-a luat prin surprindere mai ales că după preluarea clubului de către omul de afaceri Dan Adamescu s-au anunțat proiecte îndrăznețe: stadion de Liga Campionilor și transferuri importante. Uite că, dintr-o dată, visul gălățenilor de a avea o echipă mare s-a risipit precum ceața. Sau invers, s-a lăsat ceața peste proiectele fotbalului gălățean. 🙂 Nu e bine. Galațiul este un oraș important care a dat recent o campioană. Dar acum, în Liga 1, este vremea insolvențelor și scapă cine poate!

Când am auzit pentru prima dată de intenția construirii unei arene de 35-40.000 de locuri la Galați am scris cu mare plăcere despre asta. Se întâmpla după momentul preluării clubului de către afaceristul Dan Adamescu. Se pare că a fost doar praf aruncat în ochii presei. Astăzi, clubul Oțelul Galați a intrat, oficial, în insolvență. Nu e glumă, e pe bune. Tribunalul Galați a aprobat procedura și a fixat termene pentru înregistrarea creanțelor.
Situația este complicată și riscă să se agraveze și mai mult. Din punct de vedere financiar lucrurile stau prost. Marius Stan, actualul primar al Galațiului și fostul șef al Oțelului, este nemulțumit de maniera în care au fost gestionați euroii, milioanele de euro încasate de Oțelul pentru prezența în grupele Ligii Campionilor (sezonul 2011 – 2012).
E păcat că s-a ajuns aici. Liga 1 ar putea pierde încă un club de tradiție și un oraș unde se mănâncă fotbal pe pâine. Dar asta e viața și astea sunt legile. Sper ca Oțelul să treacă peste acest moment neplăcut însă mă tem că insolvența va aduce și… retrogradarea. Situația din clasament este complicată, iar Oțelul pare a nu avea forța să treacă peste acest șoc.
Povestea va continua și cu alte grupări. Sunt convins de asta. Nu mai sunt bani în fotbal. O concluzie certă și clară ca lumina zilei. Dacă nu se face ceva pe cale legislativă, mă refer la modificarea legii sponsorizării și revizuirea fiscalității pentru activitățile sportive, fotbalul românesc și nu numai riscă să dispară de pe harta Europei.