Marile speranțe

martie 2, 2013 in Liga 1

Pe vremea comuniștilor, derby-urile Radpi - Dinamo se jucau și pe stadionul „23 August”. Puhoi de oameni. Până și pista de atletism era neîncăpătoare. Ce vremuri!

Pe vremea comuniștilor, derby-urile Rapid – Dinamo se jucau și pe stadionul „23 August”. Puhoi de oameni. Până și pista de atletism devenea neîncăpătoare. Ce vremuri!

Nu este vorba despre fișa literară a romanului cu același nume scris de Charles Dickens dar pe undeva are legătură cu subiectul. Dickens povestește evenimentele trăite de un băiat în timpul maturizării acestuia. Cam așa e și Rapidul de astăzi. Ciolacu, Coman, Martin, Vasile, și alții ca ei, au urcat cu curaj în locomotivă. De ieri au și un „șef de tren” cu acte-n regulă, Marian Rada, iar mâine seară dau primul examen de maturitate, derby-ul cu Dinamo. În ultimii patru ani, palmaresul contra „câinilor”, din Giulești, este negru: cinci egaluri, cinci înfrângeri. Un meci infernal. Dinamoviștii  au de partea lor experiența însă tinerii Rapidului iubesc fotbalul. De fapt, farmecul vieții naște marile speranțe!

Rapidul renaște din nou. Ca de fiecare dată. Înainte de Revoluție, gruparea din Giulești era considerată echipa muncitorilor. Ani la rând, regimul comunist a ținut sub capac vulcanul de lângă Podul Grant. Un titlu sau o Cupă pentru Rapid ar fi adus manifestări de stradă care puteau deveni incontrolabile. Așa s-a ajuns, mai în glumă mai în serios, la parcursul numit „ABBA”. Adică, un an în divizia A, doi ani în „B”!
Când eram copil, tata mă lua de mână și mă ducea la meciurile din liga secundă. Majoritatea se jucau pe fostul stadion „Republicii”, astăzi garaj pentru Parlament. Uneori veneau chiar și 40.000 de spectatori. Apoi pe „Giulești”. Atunci l-am văzut, pentru prima dată, pe actualul antrenor al „alb-vișiniilor”, Marian Rada. Juca cu sufletul. Credea în istoria și destinul Rapidului, în șuieratul sirenelor de locomotivă când acestea treceau prin triaj, în povestea de viață colorată în alb și vișiniu. Și a rămas rapidist pe viață!
Abia ieri, Rada și-a pus semnătura pe contractul de antrenor principal. Ca să poată sta pe bancă la derby-ul cu Dinamo, nu pentru bani. I-a luat lângă el pe copiii de suflet de la echipa a doua. Cei patru muschetari care vor să rescrie istoria Rapidului: Andrei Ciolacu, Alexandru Coman, Mădălin Martin și Nicolae Vasile. Și mai sunt.
Ei vor să reediteze ultimul succes rapidist din Giulești în fața lui Dinamo: 24 august 2008, 2-1. Pe vremea aia, unii dintre titularii de azi ai Rapidului erau copii sau adolescenți. Acum se bat de la egal la egal cu Dănciulescu sau Cătălin Munteanu. Dinamo are un plus de valoare, omogenitate și experiență. Tinerii lui Rada vin lângă titularii de drept cu dragostea pentru fotbal. Un detaliu de finețe care stă la baza marilor speranțe alb-vișiniii. O reușită în derby ar reprezenta pentru ei prima treaptă urcată spre fotbalul mare, iar un alt rezultat încă un motiv de a lua totul de capăt!