Vremea „fantomelor”

mai 28, 2014 in Liga 2

Fotbalul românesc traversează o perioadă dificilă. Realitatea e sumbră: se închid porțile legendelor și se deschid... „fantomelor”!

Fotbalul românesc traversează o perioadă dificilă. Realitatea e sumbră: „fantome” în locul legendelor!

Ce altă concluzie putem avea dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc? ACS Poli Timișoara nu e… Politehnica Timișoara, CS Universitatea Craiova nu e… Universitatea Craiova, iar FC Clinceni nu e nici a mia parte din… FC Argeș. 🙁 Un fotbal care a ajuns de râsul curcilor. Rapidul este în cărți pentru promovare, sportiv, onest, cinstit, dar există riscul ca gruparea din Clinceni să promoveze… administrativ. Ca la nebuni! Chiar a dispărut orice brumă de normalitate? Cum să punem egal între o echipă comunală, cu iz electoral, și legendarul club FC Argeș? Vorba președintelui Nae Manea: „Gicu Dobrin se întoarce în mormânt când o merge Clinceniul să joace pentru Piteşti”. Fotbalul românesc nu va supraviețui prin promovarea forțată a echipelor hrănite din bani publici, dar mai ales care nu au istorie, palmares, legende. Din păcate, e vremea „fantomelor”!

Președintele Rapidului, Nae Manea, a pus punctul pe „i”. „«Celebra» echipă FC Clinceni s-ar putea, culmea, din sezonul următor să se numească FC Argeş 1953. Să-l ierte Dumnezeu, dar cred că Gicu Dobrin se întoarce în mormânt când o merge Clinceniul să joace pentru Piteşti. Sunt sigur că suporterii de acolo îi vor primi cum se cuvine pe aceşti «piteşteni». Ei au idolii lor acolo, nu Clinceniul”, a spus Manea conform www.liga2.ro (http://liga2.prosport.ro/seria-1/manea-dobrin-se-va-intoarce-in-mormant-cand-o-merge-clinceniul-sa-joace-pentru-pitesti-12655556).
Fenomenul este îngrijorător. Ca perspectivă. În loc ca echipele de tradiție, cu fani, să umple primele două divizii, cluburile comunale dau din coate și ajung la „masa bogaților”. Cu ce scop? În cele mai multe dintre situații ca rezultat al promisiunilor din campanile electorale sau pur și simplu pentru bani. Drama este că vorbim de bani publici. Și nu puțini! 🙁
Lista e mare. Ne dăm seama de „linia politică” a unui club după culoarea echipamentului jucătorilor sau a scaunelor din tribună. Astfel de „etichete” nu rezistă și dispar repede atunci când se schimbă primarul sau regimul, iar odată cu ele se evaporă și banii contribuabililor. Poate aici ar trebui urmărit mai bine ce și cum!
Rapid poate deveni victima unei situații incredibile. Clubul din Giulești este aproape de promovare însă există riscul să nu… promoveze deoarece n-a primit licența. Se zvonește că gruparea din Clinceni vrea în Liga 1 și ar putea juca la Pitești. Ca FC Argeș 1953? Curată nebunie. Orașul lui Dobrin nu are nevoie de asemenea „fantome”. Seamănă a blasfemie la adresa acestei cetăți a fotbalului românesc.
Rapidul contestă dreptul de promovare al ilfovenilor pe motiv că în ultimii trei ani şi-a schimat denumirea şi sediul, încălcând astfel articolul 5 din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF). Așa o fi, dar dincolo de aceste aspecte juridice se află ridicolul. În locul unei echipe ca Rapid, cu zeci de mii de suporteri, Liga 1 se va alege cu o „fantomă” care va oferi stadioane pustii. Halal fotbal!