Visul unei nopțí de iarnă

decembrie 2, 2011 in Liga Europa

Papadopoulos sau superioritatea lui Schalke 04 în fața Stelei!

În prima noapte de decembrie, Steaua și Vaslui ne lasă speranțe de… primăvară. „Roș-albaștrii” au pierdut cu Schalke 04 dar rămân în cărțile calificării pentru ultimul joc. Steaua este la mâna nemților care trebuie să bată la Haifa, iar elevii lui Ilie Stan să nu gafeze acasă cu AEK Larnaca. Vasluiul stă și mai bine. Nu depinde de alt rezultat. Dacă bate la Zürich se califică mai departe. Așadar avem sperante și putem să ne facem iluzii pentru primăvara europeană. Măcar atât dacă nu s-o putea mai mult!

Steaua a fost dominată categoric pe „Auf Schalke”. Lipsa de curaj i-a privat pe steliști de un rezultat pozitiv la Gelsenkirchen. Au fost momente în care Steaua ne-a dat speranțe, mai ales după ce Rusescu a reușit să egaleze printr-un gol spectaculos. Dar cam atât. Un statut de echipă mică. Și nu este vina Stelei. Aici este diferența dintre fotbalul românesc și cel german. Noroc că pe tabelă nu s-a oglindit acest decalaj uriaș și a fost doar 2-1. O palidă consolare.
Noroc cu AEK Larnaca care a jucat pentru Steaua. Victoria ciprioților cu Maccabi Haifa (2-1) amână verdictul calificării pentru ultima etapă a grupelor Ligii Europa. Ca mai mereu am ajuns la mâna altora. Steaua trebuie să bată acasă AEK, iar Maccabi să nu câștige cu Schalke 04. Doar așa Steaua poate obține locul 2 în grupa J.
Trupa lui Adrian Porumboiu se ține tare. Un nou joc fantastic cu Lazio. După 2-2 pe „Olimpico” acum a fost 0-0. Dincolo de rezultat rămâne jocul bun a moldovenilor. La Piatra Neamț am avut  dovada că în România se poate juca un fotbal de calitate. Și calitatea o dau jucătorii, valoarea individuală a fiecăruia care, în final, se reflectă în valoarea echipei.
La fel ca și Steaua, FC Vaslui își joacă șansele la primăvara europeană în ultima rundă, la Zürich. În Elveția doar victoria contează. Cu certitudine adversara Vasluiului nu va face pasul înapoi. Dimpotrivă. Va exista suficientă motivație, inclusiv financiară cu iz de Italia, pentru ca FC Zürich să nu piardă acest joc. Dar vom vedea…
Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Joi seară Rapid, Steaua și Vaslui ne-au luat decât un punct, un singur punctuleț, din nouă posibile. Puțin, foarte puțin în condițiile în care două partide s-au disputat în România. Mai îndulcim un pic amărăciunea dacă ne uităm pe clasamentele din Germania și Italia unde Schalke 04 ocupă locul 5, iar Lazio se află pe locul 4.
Greu, foarte greu. Și pentru Steaua, și pentru Vaslui. Parcă „roș-albaștrii” sunt mai bine plasați în această ecuație. Una e să bați acasă Larnaca, alta e să bați afară pe FC Zürich. Să sperăm că va fi bine și că la primăvară ne vom bucura cu toți de fotbal în Liga Europa.