Derby de Balcani

decembrie 5, 2011 in Liga 1

Dinamo-Steaua: război sau fotbal?

Dinamo-Steaua sau clasicul fotbalului românesc. Ce a fost și ce-a ajuns! Înainte de Revoluție era un regal, o sărbătoare a fotbalului. Astăzi doar nervi la greu, declarații războinice și un pic mai multă mediocritate. Doar ura s-a conservat dea lungul timpul. Toate astea într-un amestec ciudat cu prietenia și rudenia dintre finul Cristi Borcea și nașul Gigi Becali, oamenii care țin în viață cele două grupări. Un derby doar cu numele. Din păcate. Un derby de Balcani de care ne bucurăm doar noi. Altădată, Europa era cu ochii pe el. Trec anii peste Marele Derby dar nu ne mai putem scutura de zgura lăsată de timp. E totuși unicul derby!

Mai sunt câteva ceasuri pâna la fluierul de început în derby-ul României. Dinamo-Steaua, o confruntare inventată parcă pentru istorie. Asta nu înseamnă că diseară cele două formații vor învinge mediocritatea. Ar fi o adevărată minune să vedem un fotbal de calitate, european. Tradiția acestui derby nu are nimic în comun cu prezentul. Poate doar incitarea primitivă a suporterilor, cu scop de a face mai atrăgător evenimentul, iese din tiparele unui amatorism general.
Meciul Dinamo-Steaua sapă sistematic nu numai la temelia istoriei ci și în sufletul suporterilor. Rivalitatea de altădată, învațată în timp și transformată în încruntare, și-a mai găsit o soră: adversitatea fanilor față de conducerile celor două cluburi. Dinamoviștii cu ai lor, steliștii tot la fel. Suporterii sunt prinși la mijloc cu strategii de marketing aberante subordonate ideii „dezbină ca să stăpânești”.
Fanii dinamoviști au vrut să întoarcă spatele oficialilor din Șoseaua „Ștefan cel Mare”. Răspunsul administrației a fost unul umilitor, cu premii atrăgătoare pentru suporterii care vin în tribune. Un fel de mită pentru iubire. Un demers care i-a scos din minți pe durii galeriei dinamoviste dar și pe steliști cărora nu li s-a permis accesul cu bannere care pot concura pentru banii oferiți de domnul Negoiță, sponsorul „roș-albilor”. Nu m-ar mira ca în această seară să asistăm la proteste comune. Chiar că ar fi de pomină!
Tensiunile generate de astfel de strategii sunt greu de stăpânit și pot avea efecte imprevizibile. Cei care îi incită pe suporteri, unii împotriva altora, trebuie să își asume eventualele incidente care pot apărea din asemenea abordări balcanice. Aici este pericolul. Altfel, Dinamo este favorită în timp ce Steaua are puterea să detoneze un rezultat-bombă. Mă tem însă pentru calitatea fotbalului. Nu mă aștep la cine știe ce după cele văzute până acum în Liga 1 sau în cupele europene. Indiferent de rezultat. Măcar să fie un meci curat, fără erori de arbitraj, deschis. Și fără evenimente neplăcute.