Efectul Europa

decembrie 6, 2011 in Liga 1

Rusescu (foto-dreapta), două eurogoluri în „Marele Derby”!

N-a fost un derby spectaculos dar a plăcut fanilor pentru că a avut goluri multe și o răsturnare spectaculoasă de scor. Tensiunea a fost maximă. Plecată din postura de mare favorită, Dinamo a clacat uluitor. Steaua a fost luată la mișto, la fel și patronul „roș-albaștrilor”, Gigi Becali, întâmpinat la stadion cu oi pe tabelă și cântece de plimbat… mioarele. O obrăznicie care i-a întărâtat și mai tare pe steliști. Experiența europeană a Stelei și-a spus cuvântul în timp ce Dinamo are o mare problemă: cu echipele care ne reprezintă în grupele Europa League, Rapid, Steaua și FC Vaslui, n-a luat decât un punct din nouă posibile. Ciudat, nu?

Există un decalaj evident între tot ceea ce înseamnă fotbal în România și lumea bună din Europa. M-am limitat la o comparație cu „Bătrânul Continent” tocmai pentru a nu turna și mai mult gaz peste foc. Mă refer la fotbal dar și la arbitraj. Una este la noi, alta în afară. Când vine vremea interacțiunii cu Europa abia atunci realizăm cât de în urmă suntem și cât de mult avem de recuperat. Pe toate planurile.
Altădată un barometru al campionatului, confruntarea Dinamo-Steaua a ajuns un biet duel între fin și naș, între antrenori și patron sau între suporteri și administrația clubului pe care îl susțin. Nașul a câștigat cu 3-1, „Iliesta” tot cu atât în fața lui Gigi Becali și suporterii Stelei tot la fel. Ceva orgoliu a mai rămas cât să ne putem bucura de fotbal. Prea puțin și destul de sărac în spectaculozitate. Noroc că s-au dat patru goluri, că a existat o răsturnare de scor spectaculoasă, iar la final eternele declarații între agonie și extaz au făcut rating pe televiziuni.
Mârlănia celor de la Dinamo care au rulat pe tabela de marcaj imagini cu o turmă de oi, aluzie la hobby-ul lui Gigi Becali căruia îi place de mic să crească mioare, este de neacceptat într-un fotbal civilizat. O glumă proastă care, completată apoi de melodia „Oaia mică” pusă la stația de amplificare a stadionului, arată cît de mici pot deveni oamenii de fotbal care se cred mari și tari. Așa ceva nu se putea întâmpla decât cu acordul tacit al conducerii lui Dinamo care trebuie să își asume responsabilitatea pentru un gest jenant.
Altfel, Steaua a reușit o victorie la puterea a treia. În primul rând s-a impus pe terenul marii rivale după o pauză de șapte ani, în al doilea rând a acumulat trei puncte mari în lupta pentru titlu chiar în faţa liderului şi în al treilea rând a închis gura celor care o dădeau pe Dinamo drept mare favorită.
Experiența Stelei, acumulată pe drumurile europene, și-a spus cuvântul. Pentru Dinamo și suporterii ei a apărut însă o mare dilemă. Cu Rapid, Steaua și Vaslui, echipe care sunt prezente în grupele Ligii Europa, „câinii roșii” n-au scos decât un singur punctișor din nouă posibile. Puțin, foarte puțin și oarecum ciudat dacă ne uităm la ce galop de sănătate face Dinamo în acest tur de campionat. Cum în meciul cu Steaua jocul „roș-albilor” a lăsat de dorit suspiciunea devine și mai mare. Timpul va demonstra ce și cum…