Visând la grupe

august 23, 2012 in Liga Europa

Chivu nu joacă împotriva Vasluiului. Ne era dor de el. Îl aşteptăm la… naţională!

Victoria CFR-ului la Basel le-a dat aripi echipelor româneşti prezente în Liga Europa. Măcar dreptul de a visa frumos şi tot e ceva. Dacă Steaua e condamnată să nu piardă la Vilnius pentru că n-are nicio scuză, Dinamo şi Vaslui încearcă să ţină piept unor echipe tari. Să nu iei gol acasă cu Metalist Harkov, respectiv Inter Milano, ar fi ceva dar nu suficient. Mai trebuie să şi joci, să crezi în şansa ta până la capăt. Dar despre ce vorbesc oare? Despre performanţă? Despre fotbalul românesc? Oameni buni, ce pretenţii să mai avem atunci când se vopseşte iarba pe „Naţional Arena”. Din nou. Şi visul moare subit . La fel cum s-a născut!

Greşeala e veche şi persistă. După Revoluţie, în loc să se investească în infrastructură, în stadioane, în centre de copii şi juniori, patronii din fotbal au vândut jucătorii la fel cum se vând vitele. Cel mai bun preţ sau dacă nu cât se pune pe masă. Şi gata. Banii? Mulţi s-au dus pe apa Sâmbetei, puţini au ajuns în sistem. În niciun caz pentru modernizarea stadioanelor sau pentru dezvoltarea bazei sportive ci în cumpărarea de alţi jucători, mai slabi ca valoare decât cei vânduţi. Şi uite aşa s-a ajuns unde s-a ajuns!
Vorbim de fotbal? Să fim serioşi! Ne chinuim de ani buni să avem un gazon ca lumea pentru echipa naţională şi nu numai. Rezultatul? Fân uscat amestecat cu diluant. Un miros urât şi un amestec letal pentru imaginea unui fotbal incapabil să găsească soluţii pentru a avea un gazon decent pe cel mai mare stadion din ţară. Să vopseşti iarba mi se pare o nebunie şi o dovadă crasă de incompetenţă a celor plătiţi din banul public pentru a administra „Naţional Arena”. Dar ce mai contează. Oricum am ajuns de răsul lumii!
Dinamo va juca pe iarba verde de acasă cu iz de chimicale. Uscăciunea firelor de iarbă în amestec cu vopseaua proaspătă dă senzaţia unui gazon artificial. Pe sticlă dă bine. În realitate o să încurce tare de tot echipa mai bună, Metalist. Măcar ăsta să fie norocul nostru. Ucrainenii s-au crucit când au văzut gazonul. Până şi ei, cei despre care credem că sunt mai spre… Est. 🙂
Vaslui scapă la Piatra Neamţ de penibilul vopselei aruncate în iarbă. Gazon cât de cât, ceva mai răcoare şi un public generos. Interul nu mai e ceea ce a fost în sezoanele precedente. Cristi Chivu nu joacă şi mai taie un pic din interesul fanilor români. Dar meciul se anunţă aprig, iar trupa antrenată de Marius Şumudică poate da lovitura inspirându-se din nebunia condamnatului la moarte gata să dea totul pentru viaţă.
Steaua nu are ce socoteli să facă la Vilnius. Fotbalistice. Poate doar la pariuri. FK Ekranas nu are stofă de grupele Ligii Europa. Un parior de profesie, mare fan al Stelei, îmi explica zilele trecute că un egal acolo are cotă de peste 4 pe la mai toate casele, iar calificarea se poate rezolva la Bucureşti. Speculaţii care te pun pe gânduri. Vom vedea. Altfel, Steaua poate arvuni acolo prezenţa în grupe.
Visăm la grupe şi în Europa League dar când ne trezim şi constatăm câte probleme sunt în fotbalul românesc ne dăm seama că ne depărtăm permanent şi constant de elită. Dacă nu se schimbă ceva în viitorul apropiat puţinele rezultate pozitive vor dispărea şi ele. Apoi speranţele!

P.S. – Liga Europa la televizor: FK Ekranas – Steaua, ora 19:45, Antena 1; Dinamo – Metalist Harkov, ora 20:30, Sport.ro; FC Vaslui – Inter Milano, ora 21:45, DigiSport.