Verdict între lege și groază!

ianuarie 27, 2013 in Internaţional

Imagini de groază după meciul Al Masry - Al Ahly (3-1) de la Port Said (Egipt): jertfe pe altarul zeului fotbal!

Imagini de groază după meciul Al Masry – Al Ahly (3-1) de la Port Said (Egipt): jertfe pe altarul zeului fotbal!

Anul trecut, la Port Said (Egipt), pe data de 1 februarie 2012, într-un meci de fotbal tensionat, violențele au luat locul sportului. Bătaia care a izbucnit între suporterii celor două echipe și forțele de ordine a avut ca rezultat un bilanț tragic: 74 de morți între care și un polițist. Confruntarea neagră dintre echipele Al Masry și Al Ahly (3-1), din Cupa Egiptului, s-a mai soldat cu peste 150 de răniți. Verdictul justiției egiptene a căzut ca o ghilotină: 21 de persoane implicate în acele violențe au fost condamnate la moarte. În cuvinte de roman, un fel de „ochi pentru ochi, moarte pentru moarte”. Rudele victimelor au primit cu urale verdictul, cele ale condamnaților cu urlete de jale și suspine. O lume care se zbate între lege și groază. Oare ce va fi mâine?

Cupa Egiptului. Al Ahly, una dintre cele mai îndrăgite echipe de fotbal din această țară, juca în deplasare, la Port Said. Un meci contra unei rivale declarate: Al Masry. Violențele au început după finalul partidei deși gazdele au câștigat confruntarea cu 3-1. Ce s-a întâmplat? Sute de fani ai formației Al Masry au început să arunce cu pietre și sticle în suporterii dar și în jucătorii lui Al Ahly. Unii fotbaliști au fost loviți cu bestialitate în drumul spre vestiare. Toate astea sub ochii unui dispozitiv de securitate incapabil să reacționeze.
Apoi, violențele s-au mutat de pe stadion pe străzile orașului Port Said. O variant de revolt brutală în timpul căreia s-au spart zeci de magazine fiind incendiate mai multe clădiri. Doar intervenția armatei egiptene a temperat elenul războinic al suporterilor lui Al Masry. Au urmat trei zile de doliu național, iar pe 10 martie 2012 campionatul din Egipt a fost anulat.
Justiția egipteană a condamnat la moarte 21 de persoane considerate vinovate pentru declanșarea violențelor de acum un an. O dreptate brutală care a stârnit furia și mânia unei părți a egiptenilor de rând. Vineri, la Port Said, Al-Charq şi Al-Arab au fost luate cu asalt câteva secții de poliție, iar rudele celor condamnați au încercat să-i elibereze din închisoare. Armata egipteană este din nou pe străzi, iar lucrurile pot degenera la orice oră.
Soluția pentru crime nu este pedeapsa cu moartea. Criminalii nu se sperie de ea, însă unii dintre ei pot fi opriți de autorități care-și fac datoria. Dacă la Port Said exista un dispozitiv de ordine bine pus la punct probabil că acum nu mai vorbeam despre atâția morți la meciul Al Masry – Al Ahly. Așa, s-a ajuns la un verdict între lege și groază!

P.S. Așa ceva nu trebuie să se întâmple pe un stadion de fotbal.