Vântul schimbării!

martie 6, 2012 in Special

Miza corupției din fotbal: banii! Unii nu țin cont de un cunoscut refren: „Banii vorbesc, banii vorbesc, Unii te ridică, alții te lovesc”!

Fotbalul a pornit la drum. Deja s-a jucat o etapă. A 19-a. E bine că au dispărut scandalurile cu și despre arbitri. Au fost greșeli umane dar nimic premeditat. Un semn bun pentru ceea ce va urma. Altfel, în dosarul „Transferurilor” și în cazul „Valiza” vom avea primele verdicate pe 20 martie 2012. Suporterii vor schimbări în fotbal. Fără Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. La vremuri noi, oameni noi. E clar că peste tot bate vânt de primăvară. Vântul schimbării!

Ideea lui Ion Crăciunescu de a nu mai anunța brigăzile de arbitri este una dintre cele mai eficiente măsuri din fotbal luată în ultimii ani. Șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) a reușit să ia de pe umerii „fluierașilor” cel mai de temut adversar: presiunea patronilor, a președinților de club și a mass-mediei. Nu știu cine la învățat dar cred că e ok așa.
Argumente? Cel mai convingător vine dinspre mass-media. Dacă facem revista presei sportive din ultimele zile constatăm că titlurile de scandal, bășcălia sau acuzațiile cu tentă penală nu prea mai există sau cel puțin nu mai au intensitatea din turul campionalului. Asta nu înseamnă că arbitrii au fost niște sfinți. Au comis greșeli care au stârnit controverse dar nimic mai mult. Erorile nu au avut iz de ciordeală, ca altădată, și consider acest lucru un pas important spre normalitate.
Tot spre normalitate ar trebui să meargă cele două dosare aflate pe rolul instanțelor: dosarul „Transferurilor” și dosarul „Valiza”. Întâmplâtor sau nu, verdictul va fi anunțat pe 20 martie 2012. Tare sunt curios. Dacă în primul caz se vorbește despre evaziune fiscală, în cel de-al doilea lucrurile se complică. La finalul sezonului 2007 – 2008, „Valiza” cu 1,7 milioane de euro a ajuns la Cluj pentru ca „U” să joace corect meciul cu CFR. Banii erau destinați jucătorilor de la Universitatea Cluj, în cazul în care ar fi câștigat derby-ul cu CFR, iar Steaua ar fi câștigat titlul de campioană.
Până la urmă e treaba justiției. Doar a justiției. Noi nu putem decât să ne dăm cu părerea. Mă miră însă că în cazul „Valiza” nu s-a cercetat mai atent situația fundașului brazilian Bilica. Acesta a fost acuzat de conducătorii lui „U” Cluj că a „trântit” meciul cu CFR Cluj. „Înainte de partidă, jucători de la adversari mi-au propus bani ca s-o las mai moale”, a recunoscut Bilica. Omul a plecat de la „U” și cu asta basta.
Un lucru e cert: în fotbalul românesc bate vânt de primăvară. Crăciunescu încearcă să facă ordine în arbitraj, justiția urmează să dea verdicte în cele mai mediatizate cazuri de corupție și fraudă, iar suporterii vor să schimbe conducerea Federeției și a Ligii Profesioniste. Un vânt al schimbării care învăluie întreaga societate românească nu numai fotbalul. Oamenii s-au săturat și vor altceva. Doar performanță!