Un test mai important decât pare

septembrie 7, 2012 in Națională

Piţi nu stă la discuţii cu „tricolorii”. Cei care nu vor da totul cu Estonia riscă să stea pe tuşă până la iarnă!

E musai ca România să pornească cu dreptul din primul meci oficial al campaniei pentru Mondialul 2014, cu Estonia. Din mai multe motive. Primul ar fi de moral, de tonus, pentru ceea ce va urma în actualele preliminarii. Al doilea pentru a linişti un pic spiritele învolburate după neconvocarea lui Sânmărtean. Şi nu în ultimul rând pentru a da speranţe celor care muncesc în sistem, în fotbalul românesc, acolo unde criza financiară începe să facă un adevărat prăpăd, iar echipele din eşaloanele inferioare se retrag pe capete din competiţie!

Naţionala României şi-a tensionat singură confruntarea cu Estonia. Dintr-un joc la îndemână, întâlnirea capătă accente radicale. Victoria este cam singura opţiune ce poate linişti atmosfera. Selecţionerul Victor Piţurcă continuă să schimbe, iar jucătorii mai noi au nevoie de timp şi încredere. Măcar acum, cu o formaţie mai slabă valoric. Cel puţin teoretic!
Şi pentru că tot a venit vorba despre cota Estoniei, Piţi trebuie să tranşeze în favoarea lui disputa cu presa pe subiectul Lucian Sânmărtean. O victorie la Tallin rezolvă dilema, egalul sau înfrângerea dublează efectul acuzaţiilor din ultimele zile. Mă miră lipsa de diplomaţie manifestată de Piţurcă. Putea să-l cheme pe Sânmărtean chiar dacă îl folosea în partea a doua a jocului. Şi rezolva problema!
Ultimele relatări din Estonia spun că Victor Piţurcă a renunţat la doi stelişti din formula de echipă care a circulat prin redacţii. Rusescu şi Pintilii rămân pe bancă. Probabil ca să nu se mai facă atâta tam-tam că la naţională a venit toată Steaua. Nu ştiu dacă aşa stau lucrurile dar dacă se confirmă acest raţionament ceva nu e în regulă. Ori faci echipa cum vrea muşchii tăi şi îţi asumi răspunderea pentru rezultat, ori te iei după ce spune presa şi schimbi de teama unui nou scandal mediatic.
Naţionala poate şi trebuie să câştige în această seară. Fotbalul românesc abia mai respiră, iar cei care vor să-şi trimită copiii la acest sport au nevoie de motivaţie. La fel şi cei care deja activează în sistem. Fără performanţe majore la nivelul echipelor de club dar mai ales al echipei naţionale nu vom mai conta în clasamente. Deocamdată suntem la marginea prăpastiei, pe locul 57, dar se poate şi mai rău dacă nu vin victoriile. Hai România!

P.S. Estonia – România, ora 21:00, în direct la TVR 1. Echipa probabilă: Pantilimon – Raţ, Chiricheş, Goian, Măţel – Bourceanu, Costin Lazăr – Cristi Tănase, Grozav, Torje – Marica.