Un pas înapoi

septembrie 30, 2011 in Liga Europa

Tim Matavs (stânga) și Ola Toivonen (dreapta) au îngropat speranțele Rapidului!

Seara de debut în grupele Ligii Europa, de acum două săptămâni, nu s-a mai repetat. Vasluiul a reeditat, parcă la indigo, evoluția rezultatului de pe „Olimpico” și s-a ales tot cu un 2-2. După Lazio, acum cu mai modesta FC Zürich. Steaua s-a împiedicat de cel mai slab adversar din grupă, AEK Larnaca. Un 1-1 care complică situația „roș-albaștrilor” în clasament. Rapid a comis-o rău de tot. Giuleștenii au avut 1-0 cu PSV dar s-au pierdut odată cu trecerea timpului. Așa au produs un final de coșmar când au încasat două goluri în trei minute. Ca să nu mai lungim vorba, un pas înapoi în Europa!

Fotbalul românesc continuă să meargă prin Europa precum racul. Un pas înainte, doi înapoi. Seara invincibilă de acum două săptămâni, care a marcat debutul în grupele Europa League fără înfrângere, nu s-a mai repetat. Nici măcar jocurile bune făcute atunci de Rapid, Steaua și Vaslui. O problemă de constanță și continuitate pe care nu reușim să o rezolvăm. Încă.
Steaua putea să fie pe cai mari dacă nu se împotmolea la Nicosia. AEK Larnaca este o echipă arțăgoasă dar nu una care să emită pretenții la calificare. Și totuși Steaua nu a reușit să câștige. Starea de nervozitate instalată în vestiarul „roș-albaștrilor” după ultimele nereușite din campionat explică acest mic dezastru. Plus cartonașul roșu încasat aiurea de Brandan. Antrenorul Rony Levy și-a dat demisia, iar dacă a fost demis chiar nu mai contează. Steaua și-a complicat singură viața în grupa J.
Și cei de la Vaslui au ratat o bună oportunitate de a-și consolida șansele la calificare. Moldovenii au avut un joc mai lejer decât cel cu Lazio. Poate asta i-a detașat un pic de miza celor trei puncte. FC Zürich nu a rupt gura târgului dar a punctat exact atunci când trebuia s-o facă. Elevii lui Viorel Hizo au scăpat printre degete o victorie prețioasă mai ales că au avut și un om în plus după o eliminare în tabăra elvețiană. Noroc că Sporting Lisabona a bătut Lazio și ține Vasluiul în viață. Încă mai avem speranțe în grupa D.
Off, Rapidul. Farmecul vieții! Dar nu trebuia să (re)descoperim asta și joi seară! Chiar dacă Alexa a marcat primul gol românesc pe „Arena Națională” noul stadion rămâne, încă, un teren „interzis” pentru formațiile noastre. Ghinion? Nu. Pur și simplu neputință. Daca ai 1-0 cu PSV nu este suficient. E musai să joci, să alergi, să dai totul. Rapid a vrut dar diferența de valoare dintre cele două loturi și-a pus amprenta decisiv asupra rezultatului final. Toivonen (foto – dreapta) și Matavs (foto – stânga), doi atacanți care aproape nu s-au văzut în timpul partidei, au rezolvat meciul în trei minute. Și gata. Superb gestul fanilor rapidiști care au găsit puterea să-și aplaude favoriții chiar și la 1-3. Sperăm și aici, în grupa C.
Și uite cum a dispărut starea de euforie de acum două săptămâni. Atunci a fost un debut fericit în grupele Ligii Europa, plin de speranțe. Acum am revenit cu picioarele pe pământ. De la a vrea până la a putea este cale lungă. La fel și spre primăvara europeană.