Seara speranțelor

septembrie 29, 2011 in Liga Europa

29.09.2005: Rapid-Feyenoord 1-0. După cinci ani, în aceeași zi, vine PSV!

După ce Oțelul ne-a arătat că este o campioană a neputinței în Liga Campionilor toate speranțele noastre la primăvara europeană vin din Europa League. Rapid, Steaua și Vaslui vor să confirme invincibilitatea din prima etapă a grupelor. Nu le va fi ușor. În special Rapidului, cu PSV. Steaua trebuie să fie atentă la Larnaca, cu AEK. Ciprioții nu sunt niște ageamii. Iar Vasluiul nu trebuie să ia la mișto meciul cu FC Zürich dacă vrea toate punctele. O seară a speranțelor. Să fie bine pentru toți!

E clar că Oțelul face act de prezență în UEFA Champions League. Elevii lui Dorinel Munteanu sunt interesați să primească cât mai puține goluri. Cred că este singurul obiectiv pe care și l-au propus cu adevărat. Altfel nu îmi explic frica de a juca fotbal. Măcar arătau că vor. Cu Benfica, pe „Arena Națională”, s-au prezentat de parcă le era frică să nu-i supere pe portughezi. O abordare de echipă mică, mult prea mică pentru un război așa de mare. În aceste condiții e clar că cifra zero va descrie traseul „oțelarilor” prin grupa C a Ligii Campionilor.
Speranțele de a vedea o echipă românească în primăvara europeană vin din Liga Europa. FC Vaslui pare să fie echipa cu cel mai ușor joc. Moldovenii vor da piept, în această seară, cu FC Zürich. Nu acasă la ei, ci la Piatra Neamț. Dar tot în Moldova. Antrenorul Viorel Hizo este neînvins pe teren propriu în cupele europene. Fie că a antrenat Ceahlăul, Rapid sau acum pe Vaslui. Un Vaslui cu bilanț european pozitiv atunci când a jucat acasă: cinci victorii și trei egaluri. În timp ce Zürich înnoată pe la periferia campionatului elvețian. Semne bune.
Steaua n-ar trebui să se teamă de AEK Larnaca după acel 0-0, de la Cluj, cu Schalke 04. Un adversar facil doar la prima vedere. În primul rând, AEK este neînvinsă acasă în ultimele șase confruntări cu Europa. Plus un 0-0 cu „extratereștrii” de la FC Barcelona în sezonul 1996-1997. În timp ce Steaua a bifat deja opt meciuri fără victorie în cupele europene. Ultima izbândă, în 2009, pe terenul lui Saint Patrick’s (Irlanda). Și nu în ultimul rând AEK Larnaca este neînvinsă în cele patru etape de campionat disputate până la această oră. AEK ocupă locul 3, la două puncte distanță de liderul Apoel Nicosia.
Rapid are, fără doar și poate, cea mai grea misiune contra olandezilor de la PSV Eindhoven. Antrenorul Răzvan Lucescu anunță o tactică specială. Fanii rapidiști au luat cu asalt „Arena Națională” și visează la reeditarea serii de pomină din… 29 septembrie 2005. Atunci Rapid a învins, la București, cu 1-0 pe Feyenoord Rotterdam, o formație care la acea vreme domina fotbalul olandez. Cam la fel face și PSV. O victorie ar însemna un pas uriaș pentru Rapid către primăvara europeană.
Altfel, bucurați-vă de fotbal în Europa League: AEK Larnaca-Steaua, ora 20:00, ProTV; Rapid-PSV Eindhoven, ora 22:00, ProTV; FC Vaslui-FC Zürich, ora 22:00, Sport.ro. Succes românilor!