Ilie Stan, o altă poveste

octombrie 1, 2011 in Liga 1

Ilie Stan are gânduri mari cu Steaua.

Steaua avea nevoie de un antrenor care se cunoască fenomenul și spiritul de altădată. Un tehnician care să redea echipei jocul-spectacol, cu faze rapide, pase din prima și multe goluri. Un element de detaliu care, de multă vreme, ia cam lipsit Stelei. Recomdandat încă din vară de Anghel Iordănescu, Ilie Stan revine la Steaua în postura de salvator. Gigi Becali are încredere în Stan dar trebuie să-l lase să-și facă treaba dacă vrea rezultate. Altfel va pleca și Ilie Stan la fel ca alții…

În sezonul trecut Ilie Stan a antrenat Brăneștiul. O grupare modestă din Ilfov care nu îndeplinea condițiile pentru a face performanță în Liga 1. La finalul sezonului trecut, Stan s-a plâns în presă de lipsa unui stadion propriu, a terenurilor de antrenament și bugetul sărac. Asta l-a determinat să lase Victoria Brănești, o formație cu care a reușit rezultate bune, cu mult peste condițiile oferite de club.
Lumea tot vorbea despre ziua în care îi va veni rândul să antreneze Steaua. A fost Gică Hagi, a fost și Marius Lăcătuș, a fost și Ilie Dumitrescu. Toți cu sânge „roș-albastru” în vene. Dar n-au reușit. Și din vina lor dar și din vina lui Gigi Becali, un patron care își pune colaboratorii sub o mare presiune generată de nevoia de rezultate pozitive imediate. Dar și de timpul prea scurt pe care îl au la dispoziție ca să arate ce pot.
După egalul cu AEK Larnaca, din Liga Europa, și partidele dezamăgitoare din campionat, Gigi Becali trebuia să mute. Altfel se cam alegea praful de toate transferurile din vară. De data asta Gigi a ascultat de sfaturile unui om cu mare experiență în fotbal: Anghel Iordănescu. Pe deasupra o fostă mare glorie a Stelei. „Generalul” a devenit un fel de eminență cenușie la care Gigi Becali apelează ori de câte ori Steaua se află într-un impas. Aduceți-vă aminte căt a tras de Iordănescu, în Regie, după 0-0 cu Sportul, ca să-i explice ce se petrece la Steaua.
Iordănescu a spus încă din vară că Ilie Stan poate fi antrenorul de care are nevoie Steaua. Și asta se întâmplă acum. Stan a fost asistentul „Generalului” la Al Ain, naționala României și Al-Ittihad. Totuși, emoțiile rămân. Pentru patron, pentru staff, pentru fani. Ilie Stan a antrenat până acum doar echipe mici, iar cea mai mare performanță ca antrenor este promovarea cu Victoria Brănești în Liga 1. Stan nu a rămas însă străin de ceea ce se întâmplă la Steaua, echipă pentru care a jucat nouă ani, în perioada 1987-1995 și în 1997. Tocmai de aceea, la 43 de ani, a acceptat să preia comanda echipei care l-a făcut mare ca jucător.
Mâine, cu Oțelul, în campionat, este musai să iasă bine. Că altfel e de rău. Nu mai e timp pentru experimențe. Steaua se află deja, după opt etape, la… opt puncte de liderul la zi, Dinamo. Important este ca Ilie Stan să redea jucătorilor plăcerea de a juca fotbal, iar apoi stilul ofensiv al Stelei din anii ’80-’90 pe care îl cunoaște atât de bine. Apoi mai trebuie ca Steaua să se întoarcă în Ghencea, iar suporterii să susțină echipa. Fără aceste două ingrediente misiunea lui Ilie Stan pare una imposibilă.