Un mandat fără… plic

octombrie 14, 2011 in CCA

Ion Crăciunescu, gata de reformă!

Ion Crăciunescu este oficial președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA). Nu îi va fi deloc ușor să ștergă imaginea mizerabilă și zgomotul de cătușe care de ceva ani sufocă arbitrajul românesc. Mandatul lui Crăciunescu expiră în 2014. Ajung oare trei ani pentru curățenie? Probabil că da doar dacă se dorește reformă cu adevărat. Reabilitarea foștilor arbitri eliminați din sistem pentru că nu au acceptat să fie corupți, subordonarea tuturor comisiilor județene de arbitraj la CCA și delegări făcute fără consultări prealabile, pe „firul roșu”, cu nume importante din fotbal sunt priorități urgente. Cu banii s-a rezolvat. Baremurile sunt virate în conturi. Ce bine! Chiar vrem un mandat fără… plic!

Ion Crăciunescu era singura persoană care mai putea corecta ceva într-un arbitraj marcat de interese personale sau de grup, corupție, trafic de influență și, nu în ultimul rând, lipsă de profesionalism. O misiune dificilă care va cere timp și măsuri radicale. Fotbalul românesc stă de ceva ani pe un butoi cu pulbere din cauza arbitrajelor scandaloase. Ultimii doi șefi ai CCA, Gheorghe Constantin și Vasile Avram, au ajuns la pușcărie semn că… „peștele de la cap se-npute!”.
De acum încolo baremurile arbitrilor se vor plăti prin virament într-un cont bancar. Nu cash și în plic, ca bacșișul. O măsură corectă care coroborată cu mutarea sediului CCA la Mogoșoaia delimitează clar distanța dintre competitori și arbitri. Cum de s-a putut merge până acum pe varianta plicului? Mă mir că Garda Financiară, care tot iese în față cu fel și fel de capturi, nu s-a gândit să facă o descindere simultană la finalul meciurilor de fotbal când se ridicau plicurile cu banuții de barem. Nu de alta dar prea sunt mulți cei care zic că la unii „fluierași” sumele săreau semnificativ de cuantumul baremului.
Reabilitarea arbitrilor eliminați de sistem pentru că au refuzat să stea în genunchi este o altă temă pentru Crăciunescu. Un nume: Viorel Sandu. Poate că unii dintre voi își mai amintesc de el. În 31 de meciuri arbitrate în Liga 1, Viorel Sandu nu a fost suspendat niciodată. În vara lui 2007 era unul dintre arbitri apreciați de Ion Crăciunescu, și atunci șef al CCA. După ce Crăciunescu a fost înlăturat abuziv de la conducere, cu ajutorul unor foști mari arbitri, s-a creat un mic sindicat al arbitrilor aflați în activitate. Aceștia au hotărât să-l sprijine printr-o moțiune de adeziune în care cereau Federației să nu-l schimbe pe Ion Crăciunescu din fruntea arbitrajului și să poarte o banderolă în semn de protest la următorul meci. La vremea respectivă, fiind unul dintre semnatarii și susținătorii moțiunii, Viorel Sandu a fost eliminat complet din sistem. Dosarul lui nici măcar n-a fost clasat, cum poate anticipați, ci casat!
Reformarea arbitrajului din ligile inferioare poate însemna un alt început. În prezent acesta se află sub patronajul asociațiilor județene. Prețul? Arbitri bătuți, umiliți sau trimiși la comandă. Promovări făcute pe ochi frumoși, grade de rudenie, damigene cu vin și țuică, carne, pește sau pungi de plastic pline cu hârtii de valoare. Așa s-au făcut promovările, așa s-a ajuns la prestațiile jenante pe care astăzi le vedem și ne crucim. Ion Crăciunescu trebuie să taie în carne vie și să aducă la CCA organizarea arbitrajului în fiecare județ. Doar așa vom avea dovada că reforma se va face cu aceeași lege și aceeași măsură.
O altă temă: demascarea celor care au tupeu să sune la CCA și să se intereseze de delegări. Dialogul între patronii de cluburi și șefii CCA a existat de mult însă în ultimii ani a depășit limita bunului-simț. Stenogramele publicate în presă dovedesc din plin acest fapt. Nu e normal și nici benefic pentru fotbal. Crăciunescu trebuie să facă și aici lumină. Dacă nu vor exista sancțiuni severe, iar în cazurile mai grave nu se va apela la DNA șansele de a avea un arbitraj corect în fotbal scad vertiginos. Ion Crăciunescu poate să spună „game over” și să pună cu botul pe labe niște oameni obișnuiți să câștige prin alte metode decât cele sportive.
Dacă ar fi să formulăm un deziderat pentru noul șef al arbitrilor aș spune: un mandat fără plic!