Suferință și răbdare

octombrie 12, 2011 in Special

„Tricolorii”, în ceață și la propriu și la figurat!

Naționala României a terminat în genunchi preliminariile pentru Euro 2012. Nu atât egalul de la Tirana deranjează cât mai ales jocul. Unul sub orice critică în prima repriză și mediocru pe durata celui de-al doilea mitan. „Tricolorii” seamănă mai degrabă cu un grup buimăcit și neexperimentat decât cu o echipă din care fac parte fotbaliști cu pretenții sau tinere speranțe. Din păcate, de acum încolo vom avea parte de suferință cu… repetiție și ne va trebui multă răbdare ca măcar să înțelegem ce se întâmplă. Totuși, hai România!

Cum s-a întâmplat la Piatra Neamț, unde cred că am pierdut calificarea după remiza cu Albania, la Tirana meciul s-a terminat tot 1-1. Un egal șters, modest și dezamăgitor. Mă așteptam ca „tricolorii” să pună osul după un alt egal rușinos, 2-2 pe „Național Arena” cu reprezentativa Belarusului. O lipsă de atitudine care aparține în totalitate jucătorilor chemați să îmbrace tricoul cu tricolor. Cu unele excepții cum ar fi, de exemplu, Mutu. Care a vrut…
Oricum meciul cu Albania nu avea o miză dar măcar puteam spăla rușinea ratării unei alte calificări. Nu a existat motivație și asta e grav. Unii se reped să pună totul în cârca lui Victor Pițurcă dar selecționerul nu este de vină. Jucătorii sunt principalii responsabili. Reducerea dramatică a ariei de selecție le-a indus unora ideea că fără ei nu se poate face naționala. Aici trebuie să intervină Pițurcă chiar și cu riscul de a pune în pericol alte obiective viitoare.
E vremea tinerilor. Clar. Torje, Mățel, Luchin, Gardoș, Stancu, Papp și alții ca ei trebuie să fie promovați cu încredere. Din vechea gardă doar Mutu, Marica și Goian văd că vor să mai facă treabă. Cu certitudine ne aflăm într-un moment de cotitură, radical și decisiv. Repet de o mie de ori un lucru pe care l-am mai spus la emisiune sau în discuții cu oameni din fotbal: dacă nu se schimbă liniile acum România riscă să trăiască „live” drama Ungariei care n-a mai ajuns de zeci de ani în turneele finale de campionat mondial sau european!
Încă o campanie ratată. Acum e mai gav pentru că am bătut pasul pe loc. Răzvan Lucescu este responsabil pentru că nu a avut curajul să schimbe la început preferând să încerce calificarea, cu jucători rutinați dar care se apropie de finalul carierei, decât să dea încredere totală „mânjilor”. Pițurcă a greșit și el încercând să salveze ce se mai putea salva în loc să ruleze din prima clipă jucătorii tineri, de perspectivă.
Am terminat cu Euro 2012, urmează Mondialul din 2014. Preliminariile, că de calificare nu am curajul să vorbesc. Plecăm cu a cincea șansă în grupă, după Olanda, Turcia, Ungaria și Estonia. Da, Estonia, care va juca în barajul de la Euro 2012! Bravo! O echipă mică dar cu suflet mare! Exact ce îi lipsește astăzi reprezentativei României!