Un eșec anunțat

mai 27, 2012 in Box

Bute rămâne campionul nostru! Orice ar fi!

Nu-l voi înțelege niciodată pe Lucian Bute de ce a acceptat cu atâta ușurință să lupte la Nottingham, acasă la Carl Froch. Un pugilist dur, un bătăuș de cartier care știe să încasese, iar apoi să riposteze cu duritate maximă. Bute a fost făcut una cu pământul și nu-mi amintesc de vreun pumn serios care să-l șifoneze, cât de cât, pe Froch. De fapt asta e marea ciudățenie a confruntării Bute – Froch. Bute ori a fost inconștient când s-a decis să meargă acolo, ori abia acum a dat peste un adversar cu adevărat de top. Mă tem că ultima variantă este cea corectă!

Nu e nici prima și nici ultima oară când un campion mondial en-titre își pierde „Centura cu Diamante”. Dar nu în maniera pe care a trăit-o Lucian Bute. Să ai 30 de meciuri la profesioniști fără să cunoști înfrângerea și să nu poți trimite doi pumni adevărați către Carl Froch mi se pare umilitor și de nesuportat.
M-am temut de confruntarea cu Froch după ce Bute anunța zâmbitor că este gata să meargă în „groapa cu lei” de la Nottingham. O sală ostilă într-un oraș atât de familiar adversarului său. Froch știa că nu are altă șansă decât victoria. Altfel ieșea pe stradă cu capul în pământ, umilit și arătat cu degetul. Asta la îndârjit foarte mult, la transformat într-un bătăuș de cartier gata să-și regleze conturile cu un rival aristocrat.
Încrederea din ochii lui Froch s-a transformat în frică pentru Bute. Am simțit asta la primul pumn serios încasat de român. Haosul din priviri s-a văzut și de pe lună. Inexplicabil, staff-ul lui Bute nu a reacționat în vreun fel. Nu a avut replică la agresivitatea vagabonțească, chiar enervantă, afișată de Froch. Și a încasat pumn după pumn până ce arbitrul a oprit meciul. Era ko!
Bute, mai rapid în jocul de picioare și în eschive, a fost depășit total de Froch la viteza loviturilor. Aici s-a făcut diferența. Lucian a căutat prea mult lovitura decisivă în speranța că va scăpa de ko. O lovitură care n-a mai venit așa cum s-a întâmplat în alte situații. Cinci runde de coșmar pe care Bute trebuie să le uite repede dacă vrea să mai conteze în box.
Iar românii să rămână alături de el. În sport nu există decât două varinate: câștigi sau pierzi! Altă cale nu există!