Un campionat mai alb ca altele

iunie 3, 2013 in Liga 1

Liga 1 ne-a oferit o competiție mai curată ca-n alte dăți. Fără bani, lumea și-a văzut de treabă!

Liga 1 ne-a oferit o competiție mai curată ca-n alte dăți. Fără bani, lumea și-a văzut de treabă!

Am avut parte de un campionat slab. Când campioana en-titre ia titlul cu 16 puncte avans față de a doua clasată nu mai e loc de comentarii. În același timp a fost un campionat mai alb ca altele. Jocurile din culise au lipsit pentru că n-au fost bani. Altădată, formațiile de la mijlocul clasamentului făceau figurație în ultimele etape. Nu doreau să supere echipele care luptau s-ajungă în Europa și nu băgau bețe-n roate celor care se băteau pentru evitarea retrogradării. Criza financiară a lovit atât de tare lumea fotbalului că am trăit s-o vedem și pe asta: meciuri curate. Dovada? Ce interesa Brașovul să bată Pandurii, la Tg. Jiu? Ce interesa pe Gaz Metan Mediaș să câștige pe terenul Iașului? Și exemplele pot continua. A fost un campionat slab dar mai alb ca… altele!

Cred că asta este concluzia corectă la ceea ce am văzut în Liga 1. Steaua a dominat categoric ostilitățile și pentru că adversarele n-au prea contat. „Roș-albaștrii” au speculat momentul prielnic încă din primele etape și n-au mai cedat locul 1 până la final. În rest destulă mediocritate și puține meciuri de nivel european.
Eticheta de campionat slab este una corectă. În afară de CFR și Steaua, care au adus puncte din competițiile continentale, restul formațiilor s-au mulțumit să lupte pentru locurile care duc în Liga Europa sau să scape de povara retrogradării. Nimic mai mult. Printre „victimele” competiției se află și trupa din Cluj care va sta în fața televizorului atunci când se joacă meciurile din Liga Campionilor sau Liga Europa.
Dar unde sunt echipele de mijlocul clasamentului? Pe vremea „Cooperativei”, ele trăgeau sforile în lupta pentru titlul de campioană sau stabileau formațiile care urmau să joace la matineu. Astăzi nu mai sunt bani pentru astfel de „combinații”. Pur și simplu nu mai sunt. Așa că aerul de competiție curată mai drege un pic supărarea neîmplinirilor de pe teren.
Poate e prea mult spus însă nu au fost jocuri dubioase. Mai degrabă aș zice că unii dintre arbitri au fost praf și au stricat câteva jocuri cu miză. În ultimii ani, fotbalul românesc a pierdut nume grele ca Rapid sau Universitatea Craiova. Ajunge. E vremea să conteze doar fotbalul!