Tupeu de golan

noiembrie 2, 2011 in Special

Cu spatele la lege, definiția iresponsabilității unui agresor!

Oameni buni, chiar se scufundă planeta! Vorba lui George Copos… Dragoș Enache, suporterul care l-a agresat pe George Galamaz, a depus plângere penală împotriva steliștilor Novak Martinovici și Răzvan Stanca. Agresorul vrea să-i forțeze mâna lui Galamaz ca să retragă plângerea. Un tupeu ordinar care descrie imaginea unei societăți românești debusolate, în care legea este folosită atunci când nu trebuie și ignorată atunci când se impune a fi respectată. Lipsa de autoritate zdruncină din temelii țara lăsând senzația că suntem la bunul plac al infractorilor. Ce nebunie, zău așa!

Suntem praf. Ca atitudine. Nu suntem în stare să mișcam ceva în bine, iar sub privirea noastra nepăsătoare și indiferentă se distrug regulile de bun-simț și se fură pe rupte. Tolerăm prea ușor mediocritatea, golăneala și puturoșenia. Elemente care pot altera grav și ireversibil viitorul acestei națiuni.
Golăneala? Da, un termen de analizat. Golăneala coroborată cu șmecheria a devenit profesie națională. Un ingredient transmis discret în societatea românească, de sus până jos, care s-a împrăștiat asemenea unui virus informatic. Ai dat click si gata. Calculatorul e terminat. Așa și în viață. Se induce ideea că legea e făcută ca să o fentăm. Sutele, poate miile de cazuri penale în care nu s-a întâmplat mai nimic la finalul procesului de justiție dă tupeu și multă încredere infractorilor. Sub privirile nevinovate ale celor puși să aplice legea.
Ceea ce s-a întâmplat în meciul Petrolul-Steaua este un semnal de alarmă. Poate ultimul. Dramatic. O refulare a decăderii societății în care trăim. O refulare a lipsei de autoritate și soluții, a lipsei de fermitate în combaterea infracțiunilor de orice fel. Mai pun la socoteală limbajul de război utilizat de patronii care bagă bani în echipe, Liga 1 devenind pentru mulți dintre ei cel mai rapid și eficient vehicul publicitar.
De cele mai multe ori fanii certați cu legea nu s-au ales decât cu o biată amenduță, în cel mai fericit caz. Asta explică reacția și tupeul agresorului de la Ploiești. Să lovești cu atâta bestialitate după care să mai și scuipi victima tradează apucături de infractor periculos, nu de suporter. Mai mult, agresiunea continuă și acum deși individul este la răcoare. Plângerea penală împotriva lui Martinovici și Stanca este a doua agresiune împotriva lui Galamaz. De data asta morală. O intimidare pe față cu speranța că poate așa își ameliorează situația. Să aducă și o mie de avocați că tot nu scapă. Sper să nu scape că la noi s-au văzut multe. Gestul însă rămâne. Un gest care ne arată despre ce caracter uman este vorba.
La fel de gravă mi se pare și aura de erou pe care a primit-o agresorul lui Galamaz. Nu vreau să generelizez dar o parte dintre fanii ploieșteni îl văd ca un fel de erou local în lupta împotriva Bucureștiului. Amploarea nu este mare dar există. Și e musai să ne facem griji. Doar o pedeapsă exemplară poate calma ultrașii care văd în fotbal pumni la greu și sânge.