Război și ură

octombrie 31, 2011 in Special

Galamaz, lovit de „perversa” unui golan!

Nu am putut să scriu nici măcar un rând după cele văzute în meciul Petrolul-Steaua. Încă sunt șocat. Nu pot să cred… După o perioadă destul de lungă în care lucrurile păreau să intre în normalitate pe stadioanele de fotbal violența bate din nou rațiunea. O brută scăpată din ochi de niște ageamii în materie de pază și protecție, dar cu pretenții de stewarzi, a lovit mișelește un jucător de fotbal, cu o „perversă” din spate, după care l-a scuipat. Și mai lovea unul dacă sârbul Martinovici nu îi aplica la timp un procedeu de K1. Un dement a umilit Petrolul și tot fotbalul românesc care nu ne mai oferă decât război și ură cât cuprinde!

Așa ceva nu se poate accepta. De ani buni se tot intervine împotriva violenței pe stadioane dar la capitolul pedepse se cam bate pasul pe loc. Se constată, se face dosarul cu chiu cu vai și, hop-țop, în instanță băieții cu aere de șemecheri de cartier i-au un avocat bun și scapă. De cele mai multe ori. Nimeni nu a stat să numere, măcar din curiozitate, câte dosare se fac la Poliție acestor derbedei și câte au fost finalizate cu o decizie definitivă și aspră, în ton cu măsura faptei. Diferența este enormă. Suspect de enormă. Și? În final? O mică amenduță, dacă se dă și aia, ori o suspendare, iar individul sancționat o ia din nou de la capăt.
Firma de stewarzi? Ceva de râs! Am scris de „n” ori despre acel certificat de atestare pe care aceste societăți sunt obligate să îl obțină de la Liga Profesionistă. Pe ce bază? Pe baza unor ore de instruire. Cum se fac ele? Probabil de formă. Atlfel nu îmi explic cum oameni puși să asigure ordinea și liniștea în interiorul arenei din Ploiești au dormit în pantaloni. Motiv pentru care un infractor era gata-gata să comită o crimă. Și mai intra încă un huligan pe gazon dar s-au trezit la vreme și l-au oprit. Revin la acel blestemat de certificat de atestare. Liga trebuie să pună piciorul în prag și se reia de la zero tot acest proces de licențiere. Până nu apar morți. Că nu mai e mult dacă o lasă așa!
Jandarmeria din Ploiești a dormit și ea în front. Evacuarea peluzei de unde s-a aruncat cu petarda în Tătărușanu, după ce Galamaz era dus cu salvarea la spital, trebuia făcută imediat. În incinta arenei situația scăpase de sub control. Cum s-a intrat acolo cu petarde, cu fumigene, cu alte obiecte contondente cum este acel „box metalic” pe care, se zice, huliganul l-ar fi avut pe mână?
La emisiunea „Suporter de serviciu” am primit numeroase intervenții în direct în care iubitorii de fotbal arată cu degetul tocmai spre cei puși să păzească stadionul și spectatorii. Aici ar trebui să se îndrepte o serie dintre anchete. Nu există nicio scuză pentru lejeritatea cu care grupurile de ultrași fac tranzit de materiale pirotehnice sub privirea nevinovată a forțelor de ordine.
Cât despre Martinovici și Stanca, taxați cu cartonașul roșu după ce l-au lovit de agresorul lui Galamaz, ei ar trebui să fie iertați la comisii. În cazul lor vorbim despre legitimă apărare și nimic altceva. Ceea ce s-a întâmplat la Ploiești este rezultatul atmosferei din fotbalul românesc.
Declarațiile iresponsabile, jignirile și acuzațiile grave, intrigile și „sforăriile” au transmis spre tribună un mesaj de război și ură. Răniți deja avem. De aici până la victime nu mai este decât un pas. Sper să se acționeze acum. Încă mai este timp!