Steaua, faliment total!

octombrie 27, 2011 in Special

O imagine de coșmar pentru fani: Steaua, în genunchi!

În urmă cu cinci ani Steaua era gata-gata să joace finala Cupei UEFA. Astăzi, tot Steaua este eliminată din Cupa României de către o echipă din Liga 2. O distanță uriașă între ce-a fost și ce-a ajuns trupa din Ghencea. Mai grav este că „roș-albaștrii” au uitat să joace fotbal. Poli Timișoara a umilit o echipă fără orizont, blazată și incapabilă să dea o replică cât de cât decentă. Un rezultat al transferurilor făcute de altcineva decât antrenorul echipei, un rezultat al schimbărilor aberante și dese la nivelul băncii tehnice, un rezultat al jignirilor și criticilor aduse jucătorilor după fiecare meci de către patronul Gigi Becali. Rezultatul final: un faliment total!

Ceea ce se întâmplă la Steaua este demn de „dosarele X”. Pentru cine nu știe mare lucru. Pentru cine cunoaște povestea acestei echipe, în special din ultimii cinci ani, poate găsi explicații. Vorba aia, ca la revoluție: ce-a făcut în ultimii cinci ani? 🙂
Dezastrul de la Timișoara și eliminarea din Cupa României aduce practic falimentul unei strategii. Dacă o putem numi strategie. Transferul unor jucători la ideea și acceptul patronului există în fotbal dar nu poate aduce performanțe. Nu vreau să mă refer decât la ultimii doi tehnicieni, Rony Levy și Ilie Stan. Mă întreb și vă întreb câți jucători au fost transferați la Steaua în urma unui plan gândit de ei? Levy a primit o echipă deja formată, Stan n-a avut încotro și lucrează cu ceea ce a găsit. Nu e normal așa ceva. Înainte de finalul turului sau al sezonului, antrenorul își face o strategie concretizată într-o listă cu jucători. La Steaua nu s-a întâmplat așa Gigi Becali fiind cel care a hotărât, mai mereu, cine, ce și cum!
Îndepărtarea lui Mihai Stoica a accentuat căderea în prăpastie. Nu poți pune pe liber un manager al cărui cuvânt contează în vestiar. Se vede de pe lună că Steaua nu are șef acolo jos, pe gazon. MM știa bine asta însă a contat mai mult ce au suflat angajații în urechea lui Gigi Becali. Grupul care la eliminat pe Mihai Stoica ar trebui să răspundă acum pentru aceste rezultate și măcar câțiva „membrii”, dacă nu chiar toți, ar trebui puși pe liber. Diplomația nu este o calitate la MM dar meseria de manager o știe bine.
Plecarea din Ghencea, justificată sau nu, a fost bomboana tare de pe coliva Stelei. Coroborată cu atitudinea tot mai rece a fanilor față de echipă a ieșit ce-a ieșit. Rezutate negative, un psihic făcut țăndări, haos și mult scandal. Steaua este în cea mai umilitoare postură din istoria ei. Și mai grav este că nu există nici un indiciu, pe termen scurt, că lucrurile se vor îndreptata cu ceva. Dimpotrivă.
Totuși, ce se mai poate face? Simplu: un manager bun, un antrenor cu un plan de reconstrucție pe trei ani căruia să-i fie aduși jucătorii doriți iar apoi să fie lăsat în pace, patronul Gigi Becali să oprească show-ul mediatic de după fiecare meci, reîntoarcerea echipei în Ghencea și împăcarea cu suporterii. Altfel se alege praful de tot!