„Iliesta” și… fiesta

noiembrie 4, 2011 in Liga Europa

„Iliesta”, în cautarea unor răspunsuri...

Steaua și-a regăsit plăcerea de a juca fotbal. Este marele câștig al serii de Liga Europa. De asemenea, elevii lui Ilie Stan au înțeles, în sfârșit, ce importantă este unitatea de grup. Un efect pozitiv al clipelor tensionate trăite la Ploiești. Și recâștigarea publicului, un alt factor fără de care este imposibil să reușești în fotbal. Așa se explică cum a putut Steaua să bată Maccabi Haifa deși avea, la 2-2, un om în minus. Plus premiera de a fi prima echipă românească învingătoare pe „Național Arena”. Ingrediente suficiente pentru declanșarea fiestei. „Iliesta” a crezut tot timpul în Steaua lui… norocoasă!

L-am văzut după meci pe Ilie Stan scandând alături de suporteri: „Forza Steaua, forza Steaua, hei, hei!”. L-am văzut pe antrenorul Stan zbierând la elevii săi ca un leu, iar la goluri gesticulând și sărind în sus mai ceva ca un copil. L-am văzut pe „Iliesta” protestând la deciziile arbitrului care în final l-a trimis în tribună. Un „antrenor-suporter”, gen Marius Sumudică, de care Steaua avea nevoie ca de aer.
Paradoxal, incidentele de la Ploiești, din meciul cu Petrolul, au avut și un efect pozitiv. Pentru Steaua. I-a unit pe jucatori, i-a făcut să fie prieteni, i-a apropiat pe fani de echipă. Martinovic este considerat erou sârbul fiind aclamat pe „Național Arena”, ori de cîte ori avea mingea. O atitudine, o stare de spirit care a contat decisiv la revanșa luată în fața lui Maccabi după umilința de la Haifa.
Tănase ne-a făcut să ne gândim la Hagi când a expediat trasorul de 4-2. Spre deliciul celor 35.000 de spectatori care au aclamat Steaua ca în vremurile bune. La un moment dat, „roș-albaștrii” au visat la un 6-0 în care doar patronul Gigi Becali putea să creadă. Elanul lor debordant din debutul meciului s-a oprit însă la 2-0 pentru că israelienii și-au adus aminte ce s-a întâmplat în prima confruntare și au egalat până la pauză.
Râmas din primul mitan fără Gardoș și Tatu, accidentați, „Iliesta” a sperat tot timpul. Jucătorii au simțit că antrenorul crede în ei, în valoarea lor, și au jucat în primul rând pentru Stan care în cazul unui nou rezultat nefavorabil risca să fie demis. Cred că aceasta este cheie victoriei cu Maccabi Haifa. Steaua avea nevoie de o confirmare a valorii ei într-o încleștare cu miză mare. A învins și a rămas în cărțile calificării.
Fiesta de după meci, care s-a revărsat pe străzi la ceas de noapte, arată că Steaua reprezintă, încă, o mare atracție pentru iubitorii de fotbal. Istoria i-a oferit și ea o mulțumire specială, Steaua fiind prima echipă de fotbal din România care a reușit să câștige pe „Național Arena”. Suficentă energie ca să alimenteze marile speranțe de peste două săptămâni când trupa din Ghencea joacă partida decisivă pentru calificarea în primăvara Europa League, la Gelsenkircken, cu Schalke 04. Până atunci urmează… Cheajna! 🙂