Totul sau nimic

decembrie 14, 2011 in Liga Europa

Fanii Stelei iau cu asalt „Național Arena”. Simt calificarea?

Vremea jumătăților de măsură a trecut de mult. Fotbalul românesc nu mai are timp pentru combinații sau cârpeli. Salvarea poate veni din Liga Europa. Pentru imagine și moral. Steaua și FC Vaslui trebuie să se califice. Amândouă. Avem nevoie de puncte pentru a reveni în elită, cu campioana direct în grupele Ligii Campionilor. În această seară este mai mult decât fotbal. Este o „dublă” pentru viitor. Un fel de totul sau nimic. Baftă, Steaua! Baftă, Vaslui!

Steaua a fost mai mereu echipa care a dus greul în Europa. Un risc asumat. Efectele colaterale s-au văzut pe plan intern unde „roș-albaștri” n-au mai fost în prim-plan la capitolul trofee. Dimpotrivă. Punctele europene nu scuză însă prestațiile interne. O meteahnă mai veche a echipelor românești care gâfâie serios atunci când sunt puse să lupte pe mai multe fronturi. Steaua nu s-a bucurat de facilitățile oferite de aceste puncte dar a continuat să țină steagul sus în Europa.
Greu de explicat dar mai ușor de înțeles. Experiența meciurilor tari și-a spus cuvântul. Trupa din Ghencea rămâne singurul team din România care încă mai produce fiori la tragerea la sorți. O aură de care ar trebui să se folosească și în această seară, cu AEK Larnaca. Faptul că stadionul va fi arhiplin arată că publicul simte, trăiește cu speranța unei noi calificări în primăvara europeană. Nu va fi ușor pentru că Steaua stă la mâna lui Schalke 04. Nemții au plecat în Israel cu un lot subțire din punct de vedere valoric. Norocul Stelei poate fi Marica, internaționalul român fiind anunțat căpitan. Un fel de garanție că nemții vor pune osul.
Vasluiul stă un pic mai bine. Orice rezultat făcut de Lazio cu Sporting Lisabona, la Roma, și copiat diseară de FC Vaslui cu FC Zürich îi duce pe moldoveni în primăvara europeană. Cel mai simplă cale este însă victoria. Un banal 1-0 în favoarea elevilor lui Viorel Hizo poate scrie istoria în micuța urbe moldavă. Ar merita acest dar toți cei de acolo, în frunte cu patronul Adrian Porumboiu, un om care a reușit să construiască o echipă redutabilă plecând efectiv de la zero.
Așadar, bucurați-vă de fotbal! Steaua și Vaslui trebuie să se califice, Steaua și Vaslui pot să se califice. Mai e nevoie și de puțină șansă, în special în meciul de pe „Național Arena”, dar și la Zürich. Adevărații fotbaliști, adevăratele caractere tocmai în astfel de momente ies în față. Dacă vor reuși sunt sigur că suporterii îi vor omagia la ceas de noapte pe străzile Bucureștiului sau ale Vasluiului. Cine va rata ajunge repede la colțul uitării. Să avem încredere în ei și să sperăm. Putem avea o seară magică înainte de Crăciun!