Tot Steaua…

decembrie 16, 2011 in Liga Europa

Steaua, în primăvara europeană. Cine urmează?

Euforia produsă de calificarea Stelei în 16-imile Ligii Europa încă nu s-a stins. Firesc și normal. Într-un campionat măcinat de mediocritate, Steaua ține steagul sus în Europa. Miraculos. Un efect al performanțelor realizate pe plan extern din 1986 încoace. S-a scris și s-a spus multe despre Steaua de astăzi. Bune și rele. Ce contează sunt doar rezultatele. Steaua nu a trișat fotbalul așa cum fac alte echipe cu pretenții din Liga 1. A mai avut  și puțin noroc fără de care nu se poate. Fără punctele aduse de Steaua fotbalul românesc nu vedea grupele Ligii Campionilor sau Ligii Europa!

Victoria cu AEK Larnaca (3-1) face din Steaua echipa cu cele mai multe puncte aduse României în actualul sezon al cupelor europene. „Roș-albaștrii” au acumulat, până în acest moment, 7,5 puncte. Dacă sorții le vor hărăzi astăzi un adversar cât de cât accesibil pentru 16-imile Europa League probabil că vor mai adăuga la zestre căteva punctișoare.
Cu Larnaca n-a fost deloc ușor. În loc de o echipă cipriotă gata să se apere cu toate liniile, Steaua a avut în față o echipă modernă, flexibilă, combinativă și cu jucători rutinați. În aceste condiții performanța trupei din Ghencea este și mai importantă. Fotbalul românesc avea nevoie de performanțe notabile ca de aer. Iar Steaua a dat la timp gura de oxigen. Mă gândesc la „secretele” acestei calificări. Ilie Stan, antrenorul care a avut tupeul să ignore indicațiile patronului pentru ca în final să savureze o dublă victorie: contra Larnacăi și în fața lui Gigi Becali. Suporterii, care au luat cu asalt „Național Arena” și au creat o atmosferă de zile mari. Ca pe marile stadioane din Europa. Ceva de vis care i-a împins pe „roș-albaștri” mereu înainte, într-o frenezie greu de exprimat prin cuvinte.
Un alt secret este fotbalul adevărat. Gigi Becali a fost acuzat că este unul dintre patronii care trag „sforile” în Liga 1. O fii, n-o fii, asta vor decide alții. Dacă era însă așa Steaua nu ocupa locul pe care se află în clasament și nu pierdea o grămadă de puncte. Steaua a jucat pe bune în campionat. Și confirmarea a venit pe plan extern unde va evolua în 16-imile Ligii Europa. Aici nu ai cum să umbli cu manevre. Dacă ai valoare, bați și te califici, dacă nu, ieși. Ceea ce s-a și întâmplat cu alte formații din campionatul nostru.
Din păcate, Steaua nu îşi poate folosi coeficientul în faţa urnelor de la Nyon (Elveția), astăzi la ora 13:00. „Roş-albaştri” pot întâlni formaţiile care au terminat faza grupelor Europa League ca lideri de grupă, fie pe cele care au venit din Champions League cu cele mai bune punctaje ale locurilor trei. În aceste condiții de evitat ar fi Manchester City, Manchester United, Olympiakos, Valencia, PSV, Atletico Madrid, Udinese și Sporting Lisabona. Adversari accesibili pot fi Beşiktaş, Athletic Bilbao, Twente sau Anderlecht. Pot fi și soluții ușoare precum Metalist Harkov, Brugge, PAOK Salonic sau Standard Liege. Totul depinde de noroc.
Cum finala se joacă la București nu-i exclus ca „hazardul” să trimită Stelei un adversar ceva mai ușor. Poate pe PAOK, antrenată de Bölöni. Important este că fotbalul românesc va trăi primăvara europeană. Tot cu… Steaua!