Torje și prețul performanței

august 22, 2011 in Special

„E ok!”, pare să spună Torje.

După ce a fost transferat de câteva ori în această vară, Gabi Torje (foto) își vede visul cu ochii. Vedeta lui Dinamo a semnat un contract cu Udinese și va evolua în Serie A. Un transfer care bagă în contul lui Dinamo, pe loc, patru milioane de euro. Și alte trei, în rate, condiționate de clauze stricte. Un preț bun pentru Torje. Nu știu dacă și pentru performanțele lui Dinamo din actualul sezon. Visul calificării în grupele Ligii Campionilor ar putea rămâne, după plecarea „Piticului atomic”, tot un fel de… fata morgana!

Cifrele afacerii Torje sunt frumoase. Aș spune chiar spectaculoase. Într-o primă tranșă, chiar în această vară, Dinamo încasează patru milioane de euro. Clubul bucureștean mai poate primi până la două milioane de euro dacă Torje va bifa un anumit număr de jocuri. Și încă un milion de euroi dacă „Piticul atomic” este vândut de Udinese până în anul 2013.
O căruță de bani. Dinamo continuă să vândă bine după ce, în 2008, l-a trimis pe Radu Ștefan la Lazio, pentru cinci milioane de euro, iar în 2009 pe Adrian Ropotan la Dinamo Moscova contra sumei de trei milioane de euro. Acum a venit rândul lui Torje pe o sumă ce poate atinge, la final, și șapte milioane de euro. Fără doar și poate tranzacția poate deveni cea mai mare din istoria fotbalului românesc.
Banii din vânzarea lui Gabi Torje pică la țanc. Dinamo se confruntă cu mari probleme financiare și avea nevoie urgentă de lichidități. Datorii, salarii și prime restante, multe acareturi de plătit. Acum e ceva mai simplu. În plus, transferul lui Torje aduce și mult așteptata doză de liniște la echipă. Mă refer la aspectul financiar că în plan sportiv lucrurile se complică tare de tot.
Dinamo a pornit ca din pușcă în actualul sezon. Grație și formei de excepție a lui Torje. Echipa a căștigat toate punctele după patru etape de Liga 1, nu a încasat gol, iar in play-off-ul Ligii Europa are nevoie doar de o „boabă” pentru a elimina Vorskla Poltava (Ucraina). Gabi Torje va fi pe teren cu Vorskla și va încerca să rezolve ecuația calificării. Dar după? Ce se va întâmpla după plecarea sa la Udinese?
„Piticul atomic” are o influență majoră asupra jocului dar și a atitudinii colegilor săi în teren. L-ați văzut și voi cât a plâns după finala de Cupă pierdută cu Steaua! Mă tem că Dinamo nu va acoperi banda dreaptă, la fel de eficient, pe zona lui Torje. Apoi și viteza de joc va fi alta. O treaptă, poate chiar două în jos. Cu certitudine. E celălalt preț plătit de Dinamo. De data asta la capitolul performanță.
Cu Gabi Torje, Dinamo avea mari șanse să câștige titlul și să se gândească la grupele Ligii Campionilor. Chiar dacă viitoarea campioană va trebui să joace în calificări. Acum nimic nu mai este așa de sigur ca ieri. Și iată cum revine întrebarea despre vânzarea jucătorilor de valoare. Încasezi bani frumoși de pe urma lor dar pierzi la capitolul performanță. Un preț poate prea mare…