„Tata Puiu” și avionul de Franța

octombrie 14, 2015 in EURO 2016

În preliminariile EURO 2016, generalul Anghel Iordănescu și-a câștigat dreptul de a conduce comandoul pentru Franța.

În preliminariile EURO 2016, generalul Anghel Iordănescu și-a câștigat dreptul de a conduce comandoul pentru Franța.

Cu chiu, cu vai, naționala României și-a rezervat biletele pentru turneul final. Culmea este că în loc să se vorbească despre lotul de jucători sau despre adversarii cei mai potriviți pentru meciurile de verificare toată lumea propune… selecționeri. 🙂 Atenție, vorbim despre o echipă calificată care nu a primit gol în deplasare, iar în toată campania europeană a încasat doar două „boabe”. Că a jucat la rezultat, că n-a atacat sau că n-a făcut spectacol naționala României s-a calificat la EURO, iar selecționerul Anghel Iordănescu are meritul său. „Tata Puiu” a preluat prima reprezentativă într-un moment greu și a dus-o acolo unde trebuia s-o ducă. Măcar din respect pentru munca depusă împreună cu secunzii săi, Iordănescu are dreptul pentru un mandat la marele bal și un loc „First Class” în avionul de Franța!

În loc să ne dăm cu părerea despre jucătorii care ar merita să ajungă la regalul din Franța sau despre ce adversari s-ar potrivi „tricolorilor” în meciurile de pregătire în fiecare zi apar liste cu posibili viitori selecționeri. Mircea Lucescu, Dan Petrescu, Cosmin Olăroiu, Laurențiu Reghecampf, Costel Gâlcă sau Victor Pițurcă sunt cele mai vehiculate nume în topul preferințelor.
De ce nu „Tata Puiu”? Simplu: memoria colectivă e scurtă. Așa se obișnuiește pe la noi. Nu contează ce-ai făcut sau ce valoare ai. Contează doar momentul. Mergem la EURO 2016 și dintr-o dată trebuie să facem schimbări de imagine cu orice preț. Dar oare e bine?
Iordănescu a venit la lot într-un moment de criză după plecarea lui Pițurcă. Alături de secunzii Viorel Moldovan, Daniel Isăilă și Ionuț Badea a format, din ce a găsit și cum a putut, o echipă cât de cât competitivă. Am vrea noi să semene cu Spania dar nu e cazul de iluzii. În preliminarii, România nu a jucat spectaculos dar s-a scos în ultima rundă cu „pescarii” din Feroe. În istorie nu rămân jocurile lipsite de sare și piper, nici ratările atacanților, nici gafele fundașilor ci doar rezultatul final. Suntem la EURO 2016. Asta vom găsi pe google peste ani și ani.
Din acest motiv, generalul Iordănescu are dreptul să conducă misiunea specială din Franța. El și oamenii care l-au ajutat să ajungă acolo. Dacă nu se va întâmpla asta vom avea parte de un nou exemplu de demolare a valorilor. O specialitate românească „a la carte”! 🙂