Suspendarea fotbalului

aprilie 16, 2013 in Liga 1

Lumea vrea fotbal, nu porți închise. Violența și intoleranța pot fi învinse cu frumusețea fetelor și vocile cristaline ale copiilor!

Lumea vrea fotbal, nu porți închise. Violența și intoleranța pot fi învinse cu frumusețea fetelor și vocile cristaline ale copiilor!

Am lăsat să treacă un pic de timp pentru a comenta sancțiunile dictate în urma evenimentelor de la derby-ul Rapid – Steaua (1-1). Un amalgam de păreri, încâlcit, încât nici nu știi ce să mai crezi. Domnul Dumitru Dragomir, șeful Ligii, a spus în stânga și-n dreapta că incidentele din dosarul „Bricheta 2” sunt mai grave decât în cazul „Bricheta 1”. Totuși, sancțiunile dictate de Comisia de Disciplină sunt un pic contradictorii. Dacă au suspendat stadionul „Giulești” șase etape atunci și suspendarea managerului Stelei, Mihai Stoica, trebuia să fie cam cu aceeași unitate de măsură, adică șase săptămâni, nu cinci luni. Că vorbim de același meci. Apoi, amenda imensă dată Rapidului, de 70.000 de lei. Peste putința suportabilității când știi că jucătorii acestei echipe bat pe la uși ca să-și ia salariile. Și? Până la urmă s-a suspendat… fotbalul!

Incidentele de la meciul Rapid – Steaua (1-1) sunt de neacceptat într-un fotbal civilizat. În același timp, nu putem accepta extrema cealaltă, adică sancțiuni exagerate pe post de exemplu în sat. Legea-i lege. O aplică Jandarmeria, instituțiile statului. Și regulamentele sunt regulamente. Mă refer la fotbal însă Liga Profesionistă e bine să vegheze la nuanțe și să facă tot posibilul să ajute fotbalul.
Și așa nu vine lumea la stadion. Chiar trebuie puși pe goană toți cei care se mai încumetă să dea bani pe bilete? În loc de suspendarea „Giuleștiului” lăsam să intre femeile și copii. Câștiga fotbalul și era un protest politicos la adresa violenței și intoleranței. Era frumos și s-a mai întâmplat. Pe la noi și prin alte locuri!
Toți cei chemați la judecată au greșit la derby. Măcar din acest motiv sancțiunile puteau fi comparabile. Șase etape suspendare sunt echivalentul, în mare, la… șase săptămâni. De ce i s-a dat lui „MM” cinci luni? Dar pe cei care îi înjură familia ca la ușa cortului, pe cei care scandează mizerii verbale la scenă deschisă chiar dacă „MM” și Steaua nu se află pe teren, pe aceștia cine îi sancționează? Nimeni!
Amenzi exagerate, sancțiuni disproporționate, suspendări pe post de exemplu public. Poate o fi bine și așa. Mă tem însă că orice suspendare de stadion ucide sportul. În fapt se suspendă… fotbalul. Pentru tribune și pe teren. Acesta este marele regret. Măcar femeile și copii se puteau bucura de fotbal că doar n-au făcut ceva rău!