„Surprizele”, etalonul valorii în Ligii 1?

martie 17, 2015 in Liga 1

Liga 1 a devenit interesantă la clasament dar valoric este în regres faţă de sezoanele precedente!

Liga 1 a devenit interesantă la clasament dar valoric este în regres faţă de sezoanele precedente!

Cu tot respectul pentru rezultatele bune obţinute de formaţiile aflate în subsolul clasamentului, şi nu numai, surprizele în lanţ din Liga 1 demonstrează că asistăm la o nivelare a valorilor. În jos, că în sus nu poate fi vorba. A fost o iarnă complicată. Echipele aflate în fruntea clasamentului la finalul turului arată jalnic. Steaua, Petrolul sau Astra sunt vai de mama lor. Din cauze diferite: criză de identitate, rezerve sub valoarea titularilor sau schimbări repetate de antrenori. Altele, în special cele aflate în zona retrogradării, au profitat de momentul prielnic şi încearcă să adune cât mai multe puncte. Concluzia: valoarea campionatului a scăzut dramatic. Jucătorii de top au plecat şi continuă să plece care încotro, iar cei care vin în locul lor fie îşi fac socoteli pe termen scurt, fie nu au valoare!

Chiajna dă 3-0 lui Dinamo chiar pe arena din şoseaua „Ştefan cel Mare”. Elevii lui Marius Şumudică au trecut în anonimat o echipă care a jucat pe teren doar cu… numele. Craiova a dat lovitura la Ploieşti (2-1) demonstrând că Petrolul nu are bancă de rezerve care să-i permită performanţe notabile. Exemplele pot continua cu ceea ce s-a întâmplat în acest retur. Marile surprize stârnesc interesul şi cresc spectaculozitatea campionatului dar nu au adus un plus de valoare. Dimpotrivă.
Când locul 10, Pandurii, a defilat în etapa trecută în faţa liderului la zi, Steaua, ce mai putem spune? Când formaţiile aflate în zona retrogradării sunt capul de afiş al etapelor din retur mai vorbim de creştere valorică? Unii ar fi tentaţi să spună că da însă nu e aşa. Liga 1 s-a nivelat valoric în jos, iar dovada cea mai clară o vom avea la vară în competiţiile europene.
E de lăudat că echipele mici au făcut eforturi importante, au transferat jucători buni însă ţinta lor de performanţă este doar salvarea de la retrogradare. Deranjul e acolo sus, în fruntea clasamentului. Steaua a uitat să joace fotbal, Petrolul este doar un foc de paie, Astra nu mai are suflu de Europa, iar Dinamo nici atât, Doar Tg. Mureş şi Craiova arată o constanţă bună pentru prima ligă dar să vedem dacă o ţin aşa până la final.
Ce este de făcut? În primul rand, cine vrea performanţă în Europa trebuie să încerce păstrarea valorilor. Cu salarii mai mari. Asta e clar. Apoi ar trebui să se renunţe la transferurile pentru câteva luni sau jumătate de sezon deoarece nu se poate face un plan pe termen lung. Nu în ultimul rând, relansarea campionatului de „tineret-speranţe” (U21) poate reprezenta o trambulină de lansare pentru jucătorii autohtoni.
Deocamdată îmi menţin părerea că Liga 1 a scăzut ca valoare faţă de anii trecuţi în ciuda eforturilor lăudabile de promovare a fenomenului făcute de Liga Profesionistă!