Suporterii sunt oameni

ianuarie 20, 2012 in Special

Fără violență! Doar așa se poate construi un dialog pozitiv!

Și peluza are dreptul la expresie politică. Și fanii au problemele lor. Dincolo de iluzia bolnăvicioasă a unui război permanent cu forțele de ordine există, la mulți dintre ei, nemulțumiri, frustrări chiar și suferințe sociale. Fanii de azi sunt un produs al vremurilor generate de noi toți prin vot. De sistem. Se întâmplă asta de peste 22 de ani. Nu voi accepta niciodată violența dar nici confiscarea ei pentru legiferarea unor abuzuri. Se spun multe însă nu se dau nume s-au detalii. Un lucru e clar: suporterii protestează. Cei care comit violențe și distrugeri au un alt interes. Cine i-a pus?

Țara fierbe. Nemulțumirile sociale ale românilor, și nu numai, au cuprins peluzele stadioanelor. Acolo nu sunt îngerași dar nici vampiri. Sunt oameni. Sunt tineri, în majoritatea lor în căutarea unui drum pentru viața lor. Cei mai mulți dintre ei găsesc la stadion un refugiu pe care îl folosesc așa cum cred de cuviință. De multe ori au sărit gardul, și la propriu și la figurat, pentru că nimeni nu vrea să vorbească cu ei. Să îi întrebe ce vor. Puși mereu cu fața la zid, au refulat!
În seara de 15 ianuarie a fost primul moment de linșaj public. Grupulețe scăpate de sub control au făcut prăpăd în centrul Capitalei. Nu e normal și nici de tolerat. Au fost însă suporteri? Eu unul nu am văzut un fular, un fes sau un steag aparțind unuia dintre cele trei mari cluburi de fotbal din București. Un calcul simplu ar spune că dacă acești fani se organizau cât de cât erau acolo cu miile.
Joi seara, când s-au organizat, au venit cu miile. Și au manifestat civilizat, în Piața Universității, până la lăsarea serii. Din păcate s-au găsit vreo 50-100 care să sară la bătaie. Nu există pădure fără uscături. Ce mă surprinde este că unii dintre acești „suporteri” erau destul de vehemenți la doar un metru, poate doi, de primul rând al jandarmilor. Mă întreb, vă întreb și pe voi, dacă erau suporteri de ce li s-a permis asta?
Ce mă mai surprinde este maniera în care Jandarmeria face comunicarea cu noi, presa. Se dau cifre, date, exemple, dar mai puțin nume. Nume în clar. Ca să putem verifica și noi cine sunt turbulenții, cei care distrug chioșcuri și seamănă panică printre protestatarii aflați în stradă. S-au găsit sticle incendiare, lanțuri, cuțite etc. Foarte bine. La cine? Suspiciunea este firească atâta timp cât nu se spune ce, cine, cum și când a făcut așa ceva.
Vreau să înțelegeți bine că suporterii sunt și ei oameni, că suporterii sunt români. Cineva trebuie să discute cu reprezentanții lor pentru a încerca rezolvarea unor probleme care vin din ani. Un baston în cap, un șut în gură sau o mână sucită la spate nu este calea spre democrație.
Pe de altă parte violența, de orice fel, trebuie stopată repede dar legal. Altfel vom mai adăuga o pătură socială la multe altele luate la mișto. Poate deja s-a întâmplat asta. Și ne mai mirăm de ce se întâmplă în stradă!