Sclavii impresarilor

ianuarie 13, 2012 in Special

Latovlevici, victima unor impresari în goană după bani!

Poate cuvântul „sclav” este prea dur însă reflectă tot ceea ce se petrece pe piaţa transferurilor din România. Şi nu numai. Trupa de impresari români e mare. Peste jumătate dintre ei sunt necunoscuţi. Apar doar atunci când simt mirosul banului şi de cele mai multe ori acţionează în defavoarea jucătorului. De ce? Pentru că solicită comisioane uriaşe. Aşa s-a îmtâmplat cu Iasmin Latovlevici ai cărui impresari au cerut lui Saint-Etienne nu mai puţin de 400.000 de euro doar pentru ei. Şi transferul a picat. Deocamdată…

Ceea ce s-a întâmplat cu Latovlevici este o dovadă de cum nu trebuie să acţioneze un impresar. Cei de la Saint-Etienne au manifestat un interes real pentru jucătorul Stelei dar tranzacţia pare sortită eşecului. Florin Iacob este agentul care îi reprezintă interesele dar presa vorbeşte şi despre alţi parteneri sârbi ai acestuia.
S-a tot comentat despre hârtia pe care Iacob susţine că o are de la Steaua prin care Latovlevici poate să meargă oriunde în schimbul a 500.000 de euro. Nu cred să existe acest document pentru că Latovlevici ar fi fost de mult coleg cu Bănel Nicoliţă. Ceva este însă pentru că dacă adunăm aceşti 500.000 cu cei 400.000 de euro solicitaţi francezilor de impresarii lui Latovlevici ne apropiem de milionul care ar putea perfecta transferul.
Susţin fără ezitare că unii dintre fotbalişti au ajuns sclavii acestor agenţi. Un comision de transfer decent, care se practică în astfel de tranzacţii, variază între 7 şi 12 la sută din suma de transfer. Se mai adaugă un procent din salariu care variază şi el între 0 şi 10 la sută. În general e un 2-3 la sută.
Dacă facem nişte calcule simple obţinem: 0.07 x 1.000.000 (suma de transfer)= 70.000 de euro; 0.02 x 400.000 (salariu anual estimat) = 8.000 de euro. Deci, un comision de bun-simţ pentru reprezentanţii lui Latovlevici ar ajunge la 78.000 de euro. Hai să zicem 100.000. De aici pana la cei 400.000 de euro ceruţi grupării franceze mi se pare japcă pe faţă.
Faptul că antrenorul lui Saint-Etienne, Christophe Galtier, este supărat rău de tot  pe Iacob şi colaboratorii săi confirmă ceea ce spuneam mai sus. Nu este exclus ca Florin Iacob să se răzbune pe patronul Gigi Becali şi să blocheze intenţionat transferul lui „Lato”. La Saint-Etienne se vorbeşte deja despre sârbul Vladimir Volkov, un fundaş stânga de 25 de ani, de la Partizan Belgrad, pe care agenţii săi promit că-l scot liber de contract. Un alt „sclav”?