Război fără învingători

ianuarie 10, 2012 in Liga Campionilor

Borcea, o viață pentru o idee: Dinamo!

Scandalul de la Dinamo nu va aduce nimic bun pentru club. Cearta dintre acționarii Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu a depășit cu mult limitele suportabilității. Pentru dinamoviști și nu numai. Borcea este un temperamental, un luptător, un războinic. Iese la bătaie, iese la dispută. Săvulescu pozează în acționarul de „tip nou”, european. Nu declară ceva doar ca să facă valuri, vorbește puțin și precis dar în fotbalul românesc asta nu ține de cald. Un război total care nu va avea învingători. Poate doar un învins: Dinamo!

Pare incredibil că Borcea renunță la Dinamo. Omul acesta e făcut să mănânce fotbal pe pâine și nu știu cum va reuși să stea deoparte fără să se implice. Mai ales că este vorba despre Dinamo, un club ale cărui culori le are în sânge și cu care se va duce în groapă. Dar acest lucru se întâmplă. Cel puțin la nivel declarativ.
De cealaltă parte Săvulescu și-a arătat deja colții. Tipul părea un naiv în ale fotbalului însă ultimele zile mi-au arătat că are plisc, nu glumă. Nu oricine își permite să se contreze cu Borcea pe televiziuni. Nu este nici pe de parte un gest de bravură, Dragoș Săvulescu riscând prin ultimele declarații să intre în dizgrația echipei dar mai ales a suporterilor.
Borcea a avut și încă mai are grijă de jucători. Suporterii țin și ei la el. A spune că mergi mai departe cu Dinamo fără omul care a insistat să vii acolo mi se pare o lipsă de respect din partea lui Săvulescu. La primul eșec notabil va avea viață amară în „Groapă”. Toate nereușitele se vor sparge în capul lui Săvulescu, iar domnia sa trebuie să priceapă asta dacă mai vrea să rămână în fotbal.
Dacă Cristi Borcea se ține de promisiune și pleacă situația financiară de la Dinamo se va agrava simțitor. În loc de trei investitori vor rămâne doar doi care să acopere bugetul necesar echipei: Nicolae Badea și Dragoș Săvulescu. Badea are bani, are afaceri importante dar nu știu cât de dispus e să-i arunce pe geam. Aici este marea dilemă.
Cu certitudine scandalul de la Dinamo nu va oferi opinei publice un câștigător. Dimpotrivă. Doar învinși. Borcea și Săvulescu, fiecare în felul lor, dar mai ales echipa Dinamo. Într-o astfel de atmosferă, tensionată, nu ai cum să faci performanță, nu ai cum să obții rezultate notabile. Până la titlu mai e drum lung, iar până la grupele Ligii Campionilor și mai lung.
Greu de spus ce se va întâmpla în următoarele zile. Am văzut atâtea în fotbalul nostru că nu m-ar mira să asistăm la o împăcare între cei doi. Orice se poate întâmpla la Dinamo, orice. O schimbare a structurii acționariatului este însă iminentă. Să vedem în favoarea cui. Totul se joacă cu cărțile pe față completat cu scandalul de rigoare. Balcanici până-n măduva oaselor.
Dinamo trăiește periculos. În aceste condiții mult visatele grupe ale UEFA Champions League rămân departe. Foarte departe…