„Super Vulturii”, stăpânii Africii!

februarie 10, 2013 in Cupa Africii, Cupa Africii 2013

Nigeria este cea mai bună echipă a Africii. „Super Vulturii” visează să ajungă pe plajele din Brazilia!

Nigeria este cea mai bună echipă a Africii. „Super Vulturii” visează să ajungă pe plajele din Brazilia!

Nigeria a cucerit Cupa Africii după un 1-0 meritat în finala cu Burkina Faso. Cu certitudine, Nigeria a fost cea mai bună echipă a competiției. „Super Vulturii” recuceresc acest trofeu după 19 ani de așteptare. Cu un gol marcat de Sunday Mba, nume predestinat parcă să fie în prim-plan într-o zi de duminică. Ca element de spectaculozitate, unica reușită din marea finală a picat în urma unei erori comise de fostul dinamovist Koulibaly. Și încă un detaliu interesant. Majoritatea reprezentativelor prezente la Cupa Africii au avut antrenori străini în timp ce Nigeria mers pe mâna unuia din competiția internă: Stephen Keshi.

E primul comentariu care îl scriu despre competiția găzduită de Africa de Sud. Nu a rupt gura târgului. O țară care a găzduit Cupa Mondială, în 2010, și-a folosit doar o parte din infrastructură astfel încât terenurile cu nisip în loc de iarbă sau cele tari ca piatra au alterat calitatea jocurilor. Apoi, sunetul acela dement al vuvuzelelor care îți face creierii praf. Greu să urmărești cu atenție un joc. Mă mir cum s-au putut concentra jucătorii dar asta este o altă discuție.
Așa că am urmărit doar fazele finale. Pot spune că Nigeria a fost cea mai bună echipă. A jucat, în funcție de adversary, ce a știut că este mai bine. În semifinale a eliminat marea favorită, Coasta de Fildeș, pentru că a avut curaj să atace trupa lui Drogba. Cu tupeu. Și așa s-a ajuns la meciul din ultimul act, cu trofeul pe masă!
Africa rămâne un continent ciudat în multe. Inclusiv în fotbal. Burkinamezul Jonathan Pitroipa, de la Rennes, era suspendat pentru finală. A luat roșu în semifinala cu Ghana, pentru două galbene. Al doilea cartonaș, o eroare grosolană de arbitraj consemnată ulterior în foaia oficială. Confederația Africană de Fotbal (CAF) a reacționat la contestația făcută de Burkina Faso și a anulat suspendarea lui Pitroipa. Moral, e corect. Dar cu regulamentul cum rămâne? FIFA nu tolera așa ceva nici în veci vecilor. Doar în Africa se putea întâmpla!
Revenind la finală, Nigeria a controlat ostilitățile de la un capăt la altul chiar dacă Burkina Faso a avut ceva procente în plus la posesie. Nigerienii au avut însă câteva nume tari. Tânărul dar experimentatul Obi Mikel, Moses, Ideye, Musa, Uche și un fundaș de mare viitor, Ambrose. Plus inspiratul Mba care cu o execuție de zile mari, preluare cu dreptul peste fundaș urmată de șut imparabil cu stângul, a decis numele câștigătoarei.
Să nu-l uităm pe antrenorul Stephen Keshi care a venit pe banca naționalei nigeriene din campionatul intern. Și a reușit deși a riscat lăsând acasă atacanți ca Oba Oba Martins sau Peter Odemwingie.
După trofeele cucerite în 1980 și 1994, „Super Vulturii” sunt din nou stăpânii Africii. Visul continuă. Urmează Cupa Confederațiilor, în vară, unde Nigeria face parte din grupa B alături de Spania, Urguay și Tahiti.