„Sticla” schimbă… Liga!

iunie 11, 2013 in Liga 1

Noroc cu televizorul că altfel vedeam și mai puțin fotbal. Live... :)

Noroc cu televizorul că altfel vedeam și mai puțin fotbal. În Liga 1. Live… 🙂

Rezultatele, regulamentele și licențele micșorează numărul de echipe din Liga 1 dar nu și numărul meciurilor. Contractul pentru drepturile TV impune restricții serioase și forțează mâna celor care organizează competiția să „inventenze” ceva pentru a acoperi numărul de partide stipulate în contract. O schemă cu 16 echipe generează un minus de 66 de meciuri. Singura opțiune este pentru play-off și play-out. Poate și meciuri de baraj. Aici se ajunge cu prețul diluării ideii de campionat regulat, cu tur și retur. Deocamdată nu e ceva bătut în cuie în privința numărului de jocuri din prima ligă. Și totuși există o certitudine: „Sticla” schimbă… Liga!

Campionatul e campionat. Cu tur și retur. Că mai apar meciuri de baraj, pentru promovare și retrogradare, asta este altceva. Chiar și pentru calificarea în Europa n-ar strica astfel de confruntări. Variantele competiționale cu play-off și play-out țin mai degrabă de lumea a treia a fotbalului sau de țări cu o arie de selecție restrânsă!
Și totuși putem vedea așa ceva în Liga 1. Diminuarea numărului de echipe, de la 18 la 16, poate 17, reduce numărul meciurilor și al socotelilor pentru drepturile TV. Adică mai puțini bani la Ligă. Pe foametea asta nici că se putea mai prost. Așa că, vrea sau nu vrea, Liga Profesionistă este obligată de televiziuni să găsească o rezolvare.
În discuție este un minus de minimum 66 de partide. Poate mai puține în varianta de campionat cu 17 competitoare. În acest moment nu se știe ce și cum dar nu este greu de intuit că doar un sistem competițional cu play-off și play-out rezolvă dilema.
Ideea că vom avea un campionat mai spectaculos este relativă. Și în acest caz se pot face „calcule”, se pot trage „sfori”. Repetarea unor derby-uri pare o idee atractivă dar există riscul să apară repede plictiseala. Să vezi un Steaua – Dinamo de vreo patru – cinci ori într-un campionat mi se pare cam mult. Dar vom vedea…
Cred că ar trebui gândit ceva mai atractiv. Cu grupe și meciuri de baraj, tur-retur. Cert este că rețeta financiară a televiziunilor dictează jocurile în Ligă. Nu invers. Normal. Cine plătește are și pretenții. Noi vrem doar fotbal. De calitate!