Steaua vs. Liga Campionilor: 0-14!

octombrie 2, 2013 in Liga Campionilor

Andre Schurrle a făcut prăpăd pe partea lui Georgevski. Acest 0-4 cu Chelsea a fost generat de diferența valorică între cele două loturi. Una imensă!

Andre Schürrle a făcut prăpăd pe partea lui Georgevski. Acest 0-4 cu Chelsea a fost generat de diferența valorică dintre cele două loturi. Una imensă!

Prezența Stelei în grupele Ligii Campionilor continuă să adune cifre negative. Din acest sezon și în Youth League, competiție rezervată echipelor U19. Cu Schalke 0-4 a fost de două ori… 0-3, iar marți, cu Chelsea, o „dublă” neagră identică, de 0-4. Un total devastator pentru Steaua dar mai ales pentru fotbalul românesc: zero puncte și un golaveraj jenant (0-14). Chelsea ne-a arătat cât de departe este fotbalul românesc de lumea bună. Și la juniori dar mai ales la cei mari, ori de câte ori englezii accelerau un pic treceau pe lângă ai noștri ca expresul prin gară. Un meci dea șoarecele cu pisica în care s-a știut învingătorul din prima secundă. Diferența numerică și valorică a celor două loturi exprimă de fapt diferența dintre două bugete diametral opuse dar mai ales dintre două campionate aflate la ani lumină distanță. Suntem departe!

De 17 ani, Steaua nu mai știe ce este aia victorie în grupele UEFA Champions League. Vorbim despre cea mai experimentată formație românească prezentă în competițiile europene. Dar nu asta e marea problemă deși cifrele sunt jenante. Mai grav este că distanța dintre fotbalul românesc și ceea ce vedem că se joacă în grupele Ligii Campionilor crește de la an la an. În sens negativ! 🙁
Am spus și-am tot repetat că fără un campionat tare, cu meciuri pe muchie de cuțit, Stelei îi va fi din ce în ce mai greu atunci când ajunge în grupele UCL. În Liga Europa e ceva mai ușor. Chelsea ne-a arătat unde se află Steaua dar mai ales fotbalul de la noi. Departe, departe de topul european.
Unii s-au grăbit să pună tunurile pe Georgevski. Săracul de el! Oricine se afla în raza de acțiune a lui Schürrle era mânacat. La fel au stat lucrurile și în cazul altor dueluri individuale. Aici s-a făcut de fapt diferența și, sincer, nu știu care este vina Stelei că n-are 100 de milioane de euro ca să transfere astfel de jucători.
Trebuie să avem puterea să recunoaștem care sunt limitele echipelor noastre într-o astfel de competiție. Punctele câștigate de CFR Cluj sau Unirea Urziceni, că ele dețin recordurile în România, au fost generate de împrejurări fericite. Ăsta e adevărul. Acum, Chelsea a venit la București disperată după puncte și a executat Steaua cu sânge rece.
Mereu se vine cu clișeul că trebuie să învățăm din înfrângeri. Să învățăm ce? Cu alții mai mici, poate. Dacă nu sunt bani pentru transferuri de top nu ai ce să cauți în grupele Ligii. Acesta este adevărul și de aceea, în acest moment, Steaua trebuie să se mulțumească cu mai puțin decât visa după tragerea la sorți. Eventual, cu chiu, cu vai, o primăvară de Europa League. Că dacă Steaua nu bate nici pe Basel chiar se face de râs!