În sfârșit: primul punct adevărat din Europa!

octombrie 3, 2013 in Liga Europa

Pandurii s-au întors din Portugalia cu un punct mare. Primul din actualul sezon obținut de formațiile românești în grupele Ligii Campionilor sau Ligii Europa!

Pandurii au câștigat în Portugalia un punct mare. Primul din actualul sezon obținut de formațiile românești în grupele Ligii Campionilor sau Ligii Europa!

La ora când scriu este aproape miezul nopții. La pauză, în Liga Europa, Pandurii conduc cu 1-0 Pacos Fereira. Nu e ușor în Europa. Undeva se rupe filmul și, cum am mai spus și cu alte ocazii, diferența se face la nivel de valoare individuală. Problema este însă ceva mai complexă. Selecția, pregătirea și promovarea care se face în fotbalul românesc are o parte de răspuns în aceste rezultate. Banii și investițiile sunt partea cealaltă, iar la nivel de grupe chiar mai importantă. Portughezii au egalat, 1-1. Și un punct este bun. Până acum, în play-off sau tururile preliminare, au fost doar firimituri de puncte. În grupe e cașcavalul. Da, Pandurii au luat un punct. Puțin dar bun. În acest sezon, primul punct adevărat din Europa!

Dacă Liga Campionilor pare să devină o competiție din altă galaxie, cel puțin pentru echipele românești, în Liga Europa se mai poate mânca, încă, o pâine. Mă uit la jocul Pandurilor și avem ceva speranțe. Dar cu cine? Portughezii de la Pacos sunt vai de mama lor în comparație cu ce jucători au Chelsea sau Schalke 04.
Gorjenii au avut repede 1-0. Oricum, ei joacă mai bine în Europa decât în campionat, mai bine în deplasare decât acasă. E clar, în Europa League se mai poate respira. România are nevoie de puncte, iar până acum Steaua și Pandurii au… zero. 🙁
Cine vrea performanțe de răsunet trebuie să bage bani în fenomen. Mulți. De aici pleacă discuția. Steaua va domina lejer și această ediție de campionat. În Liga Europa mai e cum mai e dar în grupele UEFA Champions League este altă mâncare de pește. Pandurii la fel. O trupă bună pentru nivelul Ligii 1 dar cu Dnepr sau Fiorentina este altceva. 🙂
Mai arunc un ochi la meci. Portughezii au egalat, domină dar mai sunt câteva minute. Gata, Pandurii au scos un egal. Un 1-1 care ne dă speranțe mai departe. Fiorentina a bătut la Dnepr cu 2-1. Dacă facem un calcul simplu observăm că din patru meciuri, adică din 12 puncte posibile, România a luat doar unul. Puțin, foarte puțin!
În acest moment, aici se află fotbalul românesc. Și nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece sau să trăim din iluzii. Chiar n-are rost! 🙁