Steaua și blestemul Copenhaga

noiembrie 22, 2012 in Liga Europa

Parcă tot toamna, dar prin septembrie… În 2003. Meciul Danemarca – România se încheia la egalitate, 2-2, iar „tricolorii” ratau calificarea la Euro 2004. După ce munciseră pe brânci până în minutul 94. Steaua pare aleasă de soartă să rescrie istoria tristă pe care a trăit-o fotbalul românesc în urmă cu nouă ani. „Roș-albaștrii” au picat „teza la germană”, de la București, iar pentru calificarea în primăvara Ligii Europa au dreptul la o singură reexaminare. La Copenhaga. Cu două șanse din trei: egal sau victorie. Dacă „șvabii” nu le dădeau cu terenul în cap putea să existe și a treia sau a patra șansă. Adică înfrângere cu 0-1 sau 0-2 însă cele cinci goluri încasate de la VfB Stuttgart au făcut praf golaverajul Stelei care, acum, stă la mâna danezilor. O deplasare sub spectrul orașului unde nu ne iese nimic!

Stuttgart a reușit o primă repriză fenomenală și un meci strălucitor. „Șvabilor” le-a ieșit tot. Absolut tot. În primul mitan au înscris la orice fel de oportunitate oferită de o apărare și o așezare a Stelei dezamăgitoare. Sistemul gândit de antrenorul Laurențiu Reghecampf, cu trei fundași centrali care să păzească un singur vârf autentic, Ibisevici, a fost pur și simplu catastrofal.
Un 1-5 care seamănă cu un val tsunami. A făcut prăpăd dar efectele totale vor fi vizibile în perioada următoare. Steliștilor nu le va fi ușor să depășească acest moment. Un astfel de duș rece poate prinde și bine. Cei de la Steaua au văzut unde se află echipa în acest moment. Păcat că se mulțumesc cu puțin și în loc să rezolve calificarea acum lasă totul pentru ultimele 90 de minute din grupa E. La Copenhaga!
Se spune că istoria se repetă doar pentru aceia care nu învață din greșeli. Poate că Steaua a învățat din ceea ce a pățit naționala României, la Copenhaga, în 2003. Un 2-2 scos de danezi cu un gol norocos marcat în minutul 94. Poate că Steaua a învățat și din golul marcat de Cavani, la Napoli, la 0-0, dar în minutul… 93. Asta ca să mai facem un pic haz de necaz! 🙁
Nu sunt superstițios dar Copenhaga riscă să devină un fel de blestem pentru fotbalul românesc. Din echipă cu calificarea în buzunar, Steaua riscă enorm că a ajuns la mâna danezilor. Dacă le mai trimite UEFA și un arbitraj cu „dedicație” chiar a pus-o. De rău. Sper să nu fie așa și să joace fotbal. Până atunci e nevoie de moral pentru Brașov și Astra, în Liga 1. Dacă „roș-albaștrii” nu-și revin din șocul Stuttgart e nașpa pentru ei!
Calificarea în primăvara europeană se joacă până în ultima secundă. Așa ne-am obișnuit de mulți ani. Unii spun că e mai frumos. Am îndoieli din simplul motiv că, în caz de înfrângere, tristețea este și mai mare. Este cea mai umilitoare înfrângere din istoria clubului din Ghencea în cupele europene, pe teren propriu. Steaua putea evita dezastrul și… „blestemul Copenhaga” dacă juca fotbal.  N-a făcut-o pentru că n-a putut. VfB Stuttgart a fost echipa mai bună!