Steaua – Rapid, din mândrie şi prejudecată

septembrie 24, 2012 in Liga 1

Steaua – Rapid, cu casa închisă? Tot ce se poate. Până duminică, la prânz, s-au vândut peste 40.000 de bilete!

Steaua n-a mai câştigat de 10 ani acest derby dar speră s-o facă în această seară. Rapidul se bazează pe statistică şi crede în invincibilitate. Jucătorilor Stelei li s-a promis o primă de 20.000 de euro cu condiţia să lege alte trei victorii în următoarele jocuri (cu FCM Tg. Mureş, Petrolul şi Copengaha). Destul de greu dar nu imposibil. Copos le-a promis „alb-vişiniilor” trei mii de euro pentru un eventual succes pe „Arena Naţională”. Ceva mai pragmatic. Un meci de 1X pentru pronosportişti dacă ne uităm la statistica meciurilor cu Steaua gazdă: 23 de victorii steliste, 10 egaluri, doar cinci reuşite pentru Rapid, golaveraj 56-27. Un meci de X2 dacă luăm în calcul doar ultimii 10 ani când „roş-albaştrii” n-au suflat în faţa vecinilor de sector. Clar, un derby care se joacă din mândrie şi prejudecată!

La acest derby de tradiţie al fotbalului românesc Rapid invocă forţa destinului. Are şi de ce. În ultimii 10 ani Steaua n-a suflat în front. E ceva vreme, nu? Totuşi, cifra aceasta îndeamnă şi la prudenţă. O axiomă din statistica matematică, despre care am mai scris şi cu alte ocazii, spune cam aşa: cu cât trece mai mult timp de la ultima apariţie a unui eveniment şansele ca acesta să se repete cresc progresiv. Aşa că n-aş pune mare preţ pe ceea ce ne oferă statistica ultimilor 10 ani.
Mândria ar fi principala motivaţie pentru Steaua. La Rapid este miza zilei de mâine. O înfrângere ar echivala cu ieşirea din cursa pentru titlu. De aceea spun că giuleştenii se mulţumesc şi cu un egal. Doar joacă în deplasare şi un punct înseamnă mult la „adevăr”. O misiunea dificilă. Trupa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău are mari probleme în defensivă de unde vor lipsi Rui Duarte, Marius Constantin şi Abrudan. Plus Ioniţă, în atac.
La Steaua nu e aşa de mare deranj. Machado, Bratu şi Matei sunt „clasicii” de pe lista indisponibilităţilor. Plus Dumitraş, suspendat . În rest, e ok. Un atu pentru antrenorul Laurenţiu Reghecampf care va trimite în teren o formulă de echipă ofensivă, mai aproape de ceea ce vrea ca stil de joc. Steaua ţinteşte doar victoria însă Rapidul rămâne o nucă tare. Cât de tare vom afla peste câteva ore.
Îmi doresc un joc bun, cu viteză şi nerv. Obligatoriu, cu multe goluri. Ar fi un scenariu perfect pentru acest derby. Iată şi formulele de echipă care circulă din gură-n gură: Steaua – Tătărușanu – Georgievski, Szukala, Chiricheş, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Chipciu, Rusescu (Adi Rocha), Tănase – Adi Rocha (Nikolic); Rapid – Pecanha – Roman (Wallace), Oros, Glauber, Milisavljevici – N. Grigore, Codrea, Herea – Pancu (Teixeira) – Goga (Pancu), Bilaşco.
Steaua – Rapid rămâne un derby de tradiţie. În direct pe Antena 1 şi Dolce Sport, de la ora 20:30!