Steaua – Dinamo, un derby cât un tiltu!

mai 16, 2012 in Liga 1

„Marele Derby” a oferit mereu un spectacol total: pe teren și în tribune. Sperăm să fie așa și joi seară, la oră de Liga Campionilor (21:45), pe „Național Arena”!

Dincolo de cumetria care există între nașul Gigi Becali și finul Cristi Borcea, „Marele Derby” își păstrează farmecul dat de istorie. Ca să spere la titlu, Steaua are nevoie ca Vasluiul să se împiedice într-unul din cele două jocuri pe care le mai are de disputat, iar CFR să nu câștige rejucarea partidei cu „U”. De cealaltă parte, Dinamo este ieșită din cărți. O situație pe care unii o văd drept garanție pentru un blat de pomină, ceva de neimaginat în istoria celor două grupări. Nu știu dacă este chiar așa. Dinamo a mai încurcat-o pe Steaua în astfel de situații, iar orgoliile lui Becali și Borcea au depășit de mult granița normalului. Derby-ul se joacă cu casa închisă. Doar pe teren!

Steaua mai speră. Chiar și după galopul de sănătate reușit de CFR în mocirla de la Mioveni. Ardelenii au învins cu un categoric 5-0. Kapetanos a reușit „dubla”. Un motiv serios ca Gigi Becali să-și roadă unghiile de oftică pentru că l-a lăsat pe grec să plece atât de ușor la rivala din Cluj. Singura speranță a „roș-albaștrilor” la locul 1 stă în rezultatul rejucării partidei dintre „U” și CFR. Doar o victorie a „șepcilor roșii” poate transforma meciul CFR-Steaua, din ultima etapă, într-o confruntare cu titlul pe masă.
Până atunci  e ceva mai important: clasicul fotbalului românesc, Steaua – Dinamo. Un meci care poate menține suspansul în lupta pentru titlu, dacă bate Steaua, sau poate declanșa fiesta la CFR, dacă Dinamo se impune. Unii zic că vom asista la o afacere naș-fin. Becali și Borcea au avut declarații ciudate pe tema asta, iar mass-media le-a preluat repede din arhivă.
„La retur, o să câştige ori naşul, ori finul, că doar n-om fi proşti. Ţinem titlul în familie”, striga pe la emisiuni Gigi Becali în vara trecută. „Dacă Steaua nu poate ţine pasul, mă gândesc că nu-l poate lăsa naşul pe fin în penultima etapă, când avem meciul direct”, a fost răsbunsul lui Borcea la începutul lunii aprilie. Vorbe zise aiurea care nu fac decât să toarne gaz peste foc și să stârnească imaginația celor care vorbesc despre un posibil blat.
Sincer, nu cred într-o „regie de palat” la Steaua – Dinamo. Nu-i văd pe Martinovici sau Bourceanu făcând blat cum la fel de bine nu-i văd pe Marius Niculae sau Dănciulescu într-o astfel de postură. Sunt orgolii la greu și polițe de plătit după ce în tur Steaua s-a impus cu un 3-1 în stil de mare campioană.
Mă tem însă de „meciul” din tribune. „Marele Derby” se joacă cu casa închisă. Steaua, în calitate de club organizator, a făcut greşeala de a comercializa un număr important de bilete, la liber, la „Naţional Arena”, fără să-şi ia nicio măsură de siguranţă că acestea nu vor ajunge în mâna dinamoviștilor. Fanii „roș-albilor” susțin că deja au intrat în posesia unui număr important de tichete, în afara celor 2.650 primite oficial, chiar în zonele ocupate de suporterii steliști. Dacă este așa atunci există riscul ca „Marele Derby” să se transforme într-un teatru de război greu de controlat.
Dar și asta face partea din fenomenul unei confruntări Steaua – Dinamo. Să credem în fotbal și în spectacol, iar cel mai bun să câștige!