Campioană de carton

mai 17, 2012 in Liga 1

Trofeul care va fi înmânat campioanei Ligii 1 are un design inspirat de cel acordat campioanei mondiale.

CFR, Vaslui sau Steaua? Campioana Ligii 1 nu are stofă de Europa. Că de Liga Campionilor nu am curaj să vorbesc. O campioană pentru care Liga Profesionistă a pregătit un trofeu impresionant dar dacă ne luăm după jocul etalat de cele trei pretendente ar fi suficientă și o diplomă de carton. Unul ceva mai gros și lucios ca să dea bine în vitrină. Lăsând gluma la o parte, titlul de campioană duce câștigătoarea în calificările pentru grupele UEFA Champions League. Pentru unii o bucurie, pentru noi o povară. La toamnă vom avea dimensiunea reală a valorii Ligii 1. Probabil o nouă dezamăgire…

CFR are cele mai mari șanse. Două meciuri pentru trei puncte. În rejucarea cu „U”, de mâine, e cel mai ușor. Poate și mai repede pentru că, tot mâine, la ora 12:00, Tribunalul de Arbitraj Sportiv anunță verdictul la contestația înaintată de CFR în urma incidentelor din partida cu „U”. Așa că se poate termina totul mai repede decât ne așteptam.
Trupa lui Adrian Porumboiu stă la fel bine înainte de ultima etapă. FC Vaslui are nevoie de victorie cu „U” Cluj, acasă, iar CFR să ia doar două puncte din confruntările cu „U” și Steaua. Un scenariu realist. Vaslui a avut un joc bun pe acest final de campionat dar nu unul care să rupă gura târgului și departe de pretențiile Ligii Campionilor.
Steaua are viață grea. Nu peste multe ore dă peste Dinamo, un meci în care trebuie să câștige toate punctele. Și alte trei, în cartierul Gruia, cu CFR. Dar nu oricum ci la două goluri diferență. Cu condiția ca „U” să facă egal cu CFR și Vaslui. Un astfel de scenariu aduce cele trei echipe pe primul loc, cu 68 de puncte. S-ar face un clasament al meciurilor directe. Cele trei echipe ar obține același număr de puncte, cinci, și s-ar lua în calcul golaverajul în meciurile directe. Steaua ar câștiga titlul!
Pe hârtie totul e ok. Dăm ierarhia la UEFA și așteptăm tragerea la sorți a meciurilor din Europa. Cu speranțe minime. Nu este pesimism ci doar pragmatism. În Liga 1 se joacă cu câteva viteze în minus față de ceea ce vedem în fotbalul mare. Calitatea jucătorilor „importați”, cu unele excepții, este îndoielnică, iar valorile autohtone le numeri pe degete. Să nu ne mai facem iluzii deșarte. Cum e Liga așa e campioana!