Steaua, ca pe vremuri! Să vină Chelsea!

februarie 22, 2013 in Liga Europa

Vlad Chiricheș, unul dintre artizanii calificării Stelei. O pasă de gol genială și un șut fabulos care a trimis mingea direct în vinclu. Echipele mari sunt cu ochii pe el!

Vlad Chiricheș, o pasă de gol genială și un șut fabulos care a trimis mingea direct în vinclu. Echipele mari sunt cu ochii pe el!

Ne-am temut de Ajax mai mult decât era cazul. Poate de aici ezitarea și îndoiala în privința calificării. Trăim o seară istorică. Steaua a mai reușit o minune pentru fotbalul românesc. O copie, aproape la indigo, a unei alte seri magice. Cea cu Valencia, din februarie 2005. Tot 2-0 după prelungiri, tot victorie după executarea loviturilor de departajare. O altă Stea față de cea de la Amsterdam. Antrenorul Reghecampf a făcut corecturile de rigoare și a fost inspirat la toate schimbările. I-am bătut cu fundașii la fel cum au făcut ei în meciul-tur. Chiricheș a lăsat gafele la cabine și a dus meciul în prelungiri cu o pasă genială, la supergolul lui Latovlevici, și cu golul fabulos de 2-0. Noapte albă ca în vremurile bune. Steaua și-a făcut, din nou, datoria. Să vină Chelsea!

Poate cel mai bun joc făcut de o echipă de fotbal din România în ultimii ani. Steaua s-a schimbat total. O altă formație, o altă atitudine față de confruntarea din tur. Probabil că teama exagerată față de numele Ajax i-a speriat pe jucători. Dar și așa, acolo, la Amsterdam, au existat multe minute în care „roș-albaștrii” le-au creat mari probleme „lăncierilor”.
Mă bucur că antrenorul Laurențiu Reghecampf nu s-a supărat și a înțeles perfect criticile presei. A organizat mai bine apărarea, a pregătit cu mare atenție fazele fixe, a speculat orice ezitare a adversarului, a fost inspirat atunci când a ales schimbările. Și, așa, Chiricheș nu a mai gafat, iar jocul a mers ceas.
Pur și simplu, Steaua a măturat pe jos cu Ajax. O superioritate la toate capitolele care ne arată că distanța față de marile echipe nu este chiar așa de mare precum ne imaginăm noi. „Reghe” și ai săi au uluit Europa prin motivare, atitudine și încredere. Penalty-urile n-au fost decât o continuare fericită la ceea ce s-a întâmplat pe teren.
O poveste frumoasă din orice loc ar începe. „Lato” a deschis balul cu un gol uluitor, iar la final a pus frișca pe tort transformând penalty-ul decisiv. Chiricheș și-a demonstrat clasa ofensivă reușind un gol cum nici atacanții de rasă nu o fac. Tătărușanu și-a spălat toate păcatele apărând exact atunci când era nevoie. Și lista poate continua pentru că toți jucătorii și-au făcut datoria. Aaaa, uitasem de „motoreta” Popa. L-a făcut praf pe Danny Blind care era gata-gata să-l strângă de gât. A avut o bară, la 2-0, când putea să stingă mai devreme nocturna ca să plece lumea acasă. Dar parcă mai frumos a fost după penalty-uri!
Visul continuă. Suporterii s-au îndrăgostit de Steaua ofensivă. Vor spectacol. Mai ales acum. Chelsea, deținătoarea trofeului Ligii Campionilor, vine la București. Un privilegiu pe care Steaua îl oferă iubitorilor de fotbal din România. Exemplul Milanului, despre care am scris ieri, a dat roade. În fotbal se poate orice. Să învingi Barcelona, iar în cazul Stelei să umilești un nume de legendă ca Ajax Amsterdam. Poate și pe Chelsea, de ce nu? Din noaptea asta trebuie să credem și mai mult în miracole!

P.S. Cum și-a motivat „Reghe” jucătorii? Cu un videoclip emoționant. La Jocurile Olimpice de la Barcelona, din 1992, englezul Derek Redmond era marele favorit al cursei de 400 metri. N-a fost să fie aur pentru că s-a accidentat chiar în timpul cursei. Cu toate astea, Derek a trecut linia de sosire cu lacrimi în ochi și ajutat de tatăl său. Emoționant. E bine să se știe!