Steaua, ADN de Europa

august 25, 2011 in Liga Europa

Tănase, un eurogol de nota 10 la Sofia!

Steaua merge pentru a opta oară la rând în grupele cupelor europene. E cam singura echipă românească capabilă să aducă puncte în mod constant. Un fel de sânge „roș-albastru” cu ADN special pentru calificări. La polul opus, Dinamo. De mulți ani „câinii” sunt spaima campionatului dar în Europa rămân o cruntă dezamăgire. Cum a fost cu 17 Nentori Tirana, Knattspyrnufelag, Elfsborg, NEC Nijmegen, iar acum cu Vorskla Poltava. O listă a rușinii, umilitoare pentru Dinamo!

La Sofia, Steaua a arătat a echipă. Mai mult ca în meciul tur, de la Cluj. Trupa lui Levy ajunge în grupele Ligii Europa în stil de mare campioană. Joc organizat, determinare și calm. Suficient cât să țină la respect o echipă ȚSKA umflată mai mult de presă decât de valoarea jucătorilor. O formație pe care a eliminat-o de trei ori până acum, cu meciul decisiv la Sofia.
Steaua începe să-și facă echipă de echipă, cu un mijloc trăsnet. Cristi Tănase a fost marea surpiză. În bine. A marcat un gol superb și a făcut o risipă de energie cum nu am mai văzut la el de când a venit la Steaua. Noul Tănase este unul dintre punctele forte din mandatul lui Ronny Levy. Dacă va continua așa Cristi Tănase va (re)deveni un jucător vital nu numai pentru Steaua ci și pentru echipa națională.
Altfel, trupa din Ghencea a pus cu botul pe labe o formație arogantă, cu patron obraznic și suporteri prost-crescuți. Scandările rasiste repetate, gen „Țiganii, țiganii”, care s-au auzit pe stadionul „Vasil Levski” din Sofia, pot aduce lui ȚSKA, pe lângă eliminare, și o amendă. Poate chiar și o suspendare a terenului. În timp ce Steaua a urcat în grupa a doua valorică la tragerea la sorți pentru grupele Europa League. Și speră la mai mare!
Dinamo pare blestemată când vine vorba despre cupele europene. Șirul eliminărilor rușinoase continuă cu… Vorskla Poltava, din Ucraina, după altele și mai de pomină: 1986 – 17 Nentori Tirana (Albania); 1997 – Knattspyrnufelag (Islanda); 2007 – Elsborg (Suedia); 2008 – NEC Nijmegen (Olanda). După mulți ani de căutări, Dinamo reușise să readucă fanii la stadion însă și-a bătut joc de acest prilej. În plus, anunțarea transferului lui Gabi Torje la Udinese a cam dat peste cap liniștea echipei.
În final s-a cam ales praful de tot. Un nou semnal de alarmă și încă un motiv de suspiciune față de liderul la zi al campionatului. Dinamo face cam ce vrea în competiția internă, de multe sezoane, însă ratează constant testul din Europa. Acesta este rezultatul meciurilor câștigate prin „metode specifice” sau cu ajutorul arbitrilor.
Rapid și FC Vaslui și-au făcut datoria reușind să ajungă și ele în grupele Ligii Europa. O notă bună și pentru Gaz Metan care a fost doar la un gol distanță de o performanță fabuloasă. Acum să așteptăm rezultatul tragerii la sorți. Visul abia începe!