Stan, la testul final?

februarie 22, 2012 in Liga Europa

„Iliesta” are de dat un test greu, cu Twente. A fi sau a nu fi: aceasta-i întrebarea?

Chiar dacă Gigi Becali și Ilie Stan s-au împacat după declarațiile tari aruncate pe televiziuni, returul cu Twente are iz de totul s-au nimic. „Iliesta” a rezolvat problema banilor restanți către staff-ul său dar știe că ratarea calificării poate aduce despărțirea de Steaua. Nu ar fi normal pentru un club cu pretenții, ca Steaua, dar acesta este stilul lui Gigi Becali. La Enschede (Olanda) este mai mult decât un meci. Este un test de maturitate. Viitorul lui „Iliesta” depinde de rezultat dar mai ales de jocul elevilor săi. Și totuși, mâine, cine face echipa?

Pe Ilie Stan mulți l-au văzut demis înainte de a fi numit. S-a zis că va avea soarta lui Ilie Dumitrescu și a altor antrenori care, în ultimii ani, au trecut pe la Steaua și au plecat la fel de repede precum au fost aduși. Și? Surpriză mare: „Iliesta” nu și-a ascultat patronul, a schimbat cum a vrut, a gestionat bine eșecurile și a redat „roș-albaștrilor” plăcerea de a juca fotbal. Un antrenor bun care ne-a demonstrat că are stofă de Steaua. Inclusiv un palton cu stil. 🙂
Nu sunt laude ci doar constatări însă insuficiente pentru a-i garanta postul până la vară. O problemă care explică rezultatele Stelei din ultimii ani. Slabe. Mă mir că un om abil ca Gigi Becali nu a înțeles că stabilitatea colectivului tehnic este una dintre condițiile necesare pentru a avea rezultate în fotbal. Prost sfătuit sau poate neobișnuit cu lipsa de senzațional, Gigi Becali a schimbat antrenorii cum a vrut fără un efect pozitiv în rezultate.
Nimeni nu va lua Stelei performanțele din Europa. „Roș-albaștrii” au dus mereu greul, au luat puncte, au făcut cât s-a putut de mult. Ba chiar aș spune că și-au cam depășit condiția la câte probleme interne au existat în club. Nu e suficient. Suporterii vor titlul, Cupa și un joc de calitate, pe stilul Stelei, adică ofensiv, avântat. În asta se regăsește identitatea Stelei și strălucirea unui brand ușor prăfuit de trecerea anilor.
Ilie Stan știe bine că nu va exista a doua șansă de a antrena Steaua. Cel puțin așa cred. Și încearcă să facă totul contracronometru. Un dezavantaj major în fotbalul de azi. Dar măcar încearcă. I-am văzut pe steliști alergând cu limba scoasă prin Poiana Brașov. Ca pe vremuri, la Forban. În Antalya a făcut un cantonament bun, cu adversari valoroși în amicale. Și a construit echipa așa cum a dorit. Doar el, fără „recomandările” lui Gigi Becali. Cu Dinamo, în campionat, i-a ieșit: Cu Twente, săptămâna trecută, nu!
Poate că „Iliesta” ar trebui să creadă mai mult în valoarea jucătorilor săi decât în valoarea adversarilor. Gigi Becali i-a făcut praf pe Dănănae, Tătărușanu și Nikolic. Cu referințe: „Stan a greşit când l-a pus pe Dănănae pe dreapta, ori Machado ori Tibi Bălan trebuia să fie pe lista UEFA”. Reproșuri au fost pentru sistemul cu doi închizători și că Tănase trebuia pus în centru. Poate că unele sunt justificate dar mediatizarea lor nu ajută la nimic. Dimpotrivă. Discuțiile dintre un patron și un antrenor trebuie să fie departe de ochii presei și ai publicului. Discrete. Altfel nu prea mai au sens, iar efectul este de bumerang.
Depinde foarte mult de ceea ce își dorește Stan. „Iliesta” poate muta cum vrea el. Dacă îi iese, e pe cai mari. Dacă nu, pleacă. A doua variantă este să țină cont de „indicațiile” lui Gigi. Un fel de garanție că până la vară va antrena Steaua. Până la urmă, cine face echipa, mâine, la Enschede? Un test final care ar trebui să depindă doar de Ilie Stan. Mă tem însă că nu va fi așa…