Mulțumim, Tătărușanu! :)

februarie 26, 2012 in Special

Tătărușanu, un portar care crede că doar talentul aduce gloria. Fals. A uitat de caracter...

Titlul nu-mi aparține. A fost ideea unui stelist supărat. Inițial, mi se părea o ironie exagerată. Acum, după dezvăluirile din ultimele zile despre portarul Tătărușanu, m-am răzgândit. Dincolo de faptul că și-a bătut joc de Steaua în dubla cu Twente, declarațiile la adresa unei foste glorii cum este Helmuth Duckadam și comportamentul iresponsabil față de antrenorul Ilie Stan îl descalifică total. Cu astfel de gărgăuni în cap și ifose de vedetă în devenire, Tătărușanu nu va ajunge nici în vecii vecilor printre marii portarii ai Românei. Mai nou am aflat că la antrenamentele Stelei îl ironiza și pe Dumitru Costică, antrenorul cu portarii. Tătă, cine te crezi? Un răspuns pe care suporterii „roș-albaștrilor” îl tot așteaptă de ceva vreme. Va veni vreodată?

Ciprian Tătărușanu (26 de ani) a fost cumpărat de Steaua în 2008, de la Gloria Bistrița, cu 1,5 milioane de euro. La acea vreme m-a surprins suma foarte mare plătită de Gigi Becali pentru un portar care mai avea multe de învățat. De atunci Tătă a progresat dar nu așa de mult cum ne-am fi așteptat. Imaginea de jucător cuminte, liniștit, a compensat alte carențe. Convocările la națională au fost un fel de garanție pentru Becali cum că n-a aruncat banii pe geam. Dar despre caracterul jucătorului se știa ceva?
Pe 17 februarie l-am avut ca invitat la TV Sigma pe antrenorul Marian Paraschiv, de la Unirea Tricolor București (Liga 4). Omul e tobă de fotbal. Se pricepe. Atunci, la emisiunea „Suporter de serviciu”, la doar o zi după prima manșă Steaua-Twente (0-1), domnul Paraschiv mi-a mărturisit că nu își explică cum a putut ajunge Tătărușanu la Steaua. Îl știa bine din perioada junioratului, la Juventus Colentina. Ezitarea lui Marian Paraschiv în privința valorii acestui portar era evidentă și avea la bază constatări culese din perioada în care Tătă învăța ABC-ul fotbalului. Între timp anii au trecut, iar Tătărușanu apără astăzi poarta Stelei și a echipei naționale. Anumite carențe de pregătire s-au păstrat cum ar fi ieșirile la centrări, reacția la loviturile libere din apropierea porții sau jocul cu coechipierii.
George Sârbu, suporterul stelist care mi-a dat ideea pentru titlu, era supărat foc. El tot portar e, dar într-o competiție semiprofesionistă unde joacă de plăcere alături de foste glorii ale fotbalului românesc. Undeva pe la Ploiești. M-a sunat de căteva ori după returul de la Enschede mărturisindu-mi că Tătă este principalul vinovat pentru eliminarea Stelei. Ca George gândesc și alții. Cu miile. Nemulțumirea lor vine din cauza gafelor repetate făcute de Tătărușanu, cu urmări ireparabile pe tabela de marcaj, dar și din cauza comportamentul lui Tătă.
Helmuth Duckadam, fostul mare portar al Stelei, i-a reproșat părintește câte ceva în legătură cu prestațiile din ultima vreme. Răspunsul? „Nu mă interesează ce spui, eu pe tine n-o să te iert toată viaţa!”, i-a zis Tătărușanu lui Duckadam, conform dezvăluirilor lui Gigi Becali. La rând a urmat Ilie Stan. Tătărușanu ar fi refuzat să rămână în cantonament ignorând solicitarea antrenorului. „Nu vii tu să spui că nu stai în cantonament că e patul mic”, sună dezvăluirea lui Gigi Becali. La rând mai vine antrenorul cu portarii, Dumitru Costică, de care Tătărușanu s-a plâns la patron că are metode de pregătire învechite. Nici de această dată Tătă nu a înțeles că, bun sau rău, acest Costică trebuie respectat cât timp conducerea clubului a hotărât să lucreze cu el. Chestie de bun simț.
Nu știu dacă Tătărușanu își va schimba comportamentul față de colaboratorii apropiați și nu numai. La întoarcere de la Enschede era cu zâmbetul de buze atunci când a aflat că selecționerul Victor Pițurcă l-a convocat la echipa națională. E bine pentru el dar mai bine ar fi să-și bage mințile în cap. Dacă și în cantonamentul naționalei își va face de cap Piți nu va tolera așa ceva. Viitorul lui Tătărușanu depinde doar de el. Altfel, fanii Stelei fac haz de necaz: „Mulțumim, Tătărușanu! :)”. Bună gluma, nu?