Sperante pentru Londra

octombrie 26, 2010 in Gimnastică

In ultimele zile, atentia tuturor a fost atrasa de un nume: Ana Porgras. Ana este noua campioana mondiala la barna, dupa o evolutie foarte buna, eleganta si fara ratare. Gimnasta originara din Galati reuseste sa castige aurul la un aparat care a dat Romaniei nenumarate campioane mondiale. Un nume in jurul caruia se (re)construieste o echipa. Visul nostru este aurul, la Londra, in 2012. Romania poate redeveni principala forta a gimnasticii feminine. La Rotterdam a fost doar inceputul…

Ultimul triumf la barna fusese obtinut de Andreea Raducan, la Gent, in 2001. Aurul Anei Porgras inseamna enorm pentru gimnastica feminina din Romania care incearca sa isi recupereze suprematia de altadata. Din aceasta perspectiva, antrenorii Mariana Bitang si Octavian Bellu sunt cei mai indreptatiti sa lucreze la formarea unei mari echipe.
Campionatele Mondiale de la Rotterdam (Olanda) reprezinta un nou inceput, cu lumini si umbre. In spatele aurului de la barna se ascund nereusita din concursul pe echipe sau aceea de la individual compuns. De inteles si de scuzat daca luam in considerare timpul relativ scurt pe care Bitang si Bellu l-au avut la dispozitie. Ma refer la schimbarea procesului de pregatire, un element care a cunoscut transformari neproductive pana la revenirea celor doi tehnicieni in fruntea lotului olimpic.
Dupa o pauza de noua ani, gimnastica feminina si-a trecut in cont un nou titlu mondial. O performanta care ne da sperante mari pentru Olimpiada din 2012. O dovada ca Bitang si Bellu sunt niste meseriasi autentici. In doi ani au timp suficient sa construiasca o echipa redutabila. Ei sunt exponentii ideei ca in gimnastica reusesti doar daca muncesti. Si cam asa e!
Unii s-au grabit insa sa-i acuze pentru aceasta abordare, s-au grabit sa puna la indoiala utilitatea pregatirii centralizate de la Deva pana i-au facut sa plece de la lot, in urma cu cinci ani. A fost o supergreseala a Federatiei, lucru demonstrat de rezultatele mediocre din ultimii ani. Pregatirea sportivelor la cluburile de provenienta nu da rezultate. Asta e clar. Revenirea la Deva, la o pregatire centralizata pe toata durata unui ciclu olimpic, este o formula care a adus performante la cel mai inalt nivel.
Pana la Jocurile Olimpice, timpul este scurt. Doi ani in alte sporturi inseamna cateva luni in gimnastica. O parte dintre sportivele prezente la Rotterdam au interupt antrenamentele din cauza accidentarilor. Unele si-au reluat pregatirea pentru Mondiale de o luna si jumatate, altele de doua-trei luni. Enorm de putin pentru o medalie la Campionatele Mondiale.
Mai pun la socoteala discontinuitatea in pregatire. Din declaratiile oferite de Bitang si Bellu am inteles ca s-a lucrat in paralel gimnastica medicala de recuperare dar si exercitii de corectie a tehnicii. Important este ca fetele au muncit, au vrut, au incercat sa faca totul.
Revenind la Ana Porgras, medalia de aur castigata la barna este injectia de optimism pentru viitor. Romania are potential si poate sa dea marea lovitura la Londra. Antrenorii Mariana Bitang si Octavian Bellu ne-au oferit dovada ca se poate!